INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Ερώτηση της Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη

Με ερώτησή της προς τους αρμόδιους υπουργούς η βουλευτής της ΔημΑρ Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη θέτει το θέμα της μεγάλης καθυστέρησης στην σύσταση, στελέχωση και μεταφορά αρμοδιοτήτων υπηρεσιών αιχμής.

Η βουλευτής χαρακτηρίζει την καθυστέρηση αδικαιολόγητη και επικίνδυνη για τη χώρα, πολύ περισσότερο τώρα που υπάρχει άμεση ανάγκη λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην Κεφαλονιά, καθώς τρεις μήνες μετά τη ψήφιση του σχετικού νόμου οι υπηρεσίες αυτές δεν έχουν συσταθεί και οι υπάλληλοι παραμένουν σε διαθεσιμότητα, μη μπορώντας να προσφέρουν με την εμπειρία και τις γνώσεις τους.

Το κείμενο της ερώτησης με θέμα «Μεταφορά αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών της Γ.Γ.Δ.Ε. στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τις Περιφέρειες», που έχει ως αποδέκτες τους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών, έχει ως εξής:

Με το άρθρο 129 του Ν. 4199/2013 (ΦΕΚ 216Α/11-10-2013) μεταφέρονται αρμοδιότητες και υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στις Περιφέρειες της χώρας. Μεταξύ των υπηρεσιών που μεταφέρονται συμπεριλαμβάνονται και οι Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων και Πυροπλήκτων (ΤΑΣ και ΤΑΠ), καθώς και το Τμήμα εκτέλεσης Έργων Συντήρησης Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Συντήρησης Αυτοκινητοδρόμων. Υπηρεσίες απαραίτητες για τη χώρα στην οποία παρατηρείται έντονη σεισμική δραστηριότητα, γεγονός που αναδεικνύεται με τον πλέον εμφατικό τρόπο με τους συνεχείς σεισμούς που πλήττουν την Κεφαλονιά, πλήθος μεγάλων πυρκαγιών ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά και ένα μεγάλο οδικό δίκτυο στις δύο μεγαλύτερες περιφέρειες της το οποίο χρήζει συνεχούς συντήρησης.

Πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες αυτές καταργήθηκαν στις 31/10/2013 και εντάχθηκαν διοικητικά είτε στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, είτε στις Περιφέρειες, και θα τους ανατεθούν οι αρμοδιότητες ευθύς ως πληρωθούν ισάριθμες με τις καταργούμενες θέσεις που συστήνονται με το νόμο αυτόν. Οι δε υπάλληλοι των υπηρεσιών αυτών έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από 1/11/2013.

Προ πολλού με παρεμβάσεις μου σας είχα θέσει το θέμα για τη άμεση σύσταση των ως άνω υπηρεσιών στις περιφέρειες και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την ένταξη σ’ αυτές των σε διαθεσιμότητα υπαλλήλων.

Πάρα ταύτα τρεις μήνες μετά την ψήφιση του εν λόγω νόμου οι υπηρεσίες αυτές δεν έχουν συσταθεί και οι υπάλληλοι παραμένουν σε διαθεσιμότητα, μη μπορώντας να προσφέρουν με την εμπειρία και τις γνώσεις τους, και πολύ περισσότερο τώρα που υπάρχει άμεση ανάγκη λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην Κεφαλονιά.

Η καθυστέρηση στην μεταφορά των αρμοδιοτήτων είναι αδικαιολόγητη, επικίνδυνη για τη χώρα, ενώ επιβαρύνει και οικονομικά τον κρατικό προϋπολογισμό αφού μέχρι τη σύσταση των νέων υπηρεσιών οι αρμοδιότητες ασκούνται από υπαλλήλους της ΓΓΔΕ, στους οποίους καταβάλλονται αποζημιώσεις εκτός έδρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η μετάταξη των σε διαθεσιμότητα υπαλλήλων στις νέες υπηρεσίες θα γίνει μετά την μοριοδότηση και την έκδοση των οριστικών πινάκων από το ΑΣΕΠ, η οποία όμως έχει επίσης καθυστερήσει.

Μετά τα παραπάνω ερωτώνται οι κκ. υπουργοί

1. Πότε θα οριστικοποιηθούν οι πίνακες μοριοδότησης των υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα, ώστε να μεταταχθούν στις νέες υπηρεσίες και να προσφέρουν με την εμπειρία και τις γνώσεις τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει;

2. Έχει ληφθεί υπόψη από τα αρμόδια υπουργεία ότι λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών θα υπάρξει απαγόρευση μετακινήσεων υπαλλήλων και έτσι ελλοχεύει ο κίνδυνος μη πλήρωσης των θέσεων στις νέες υπηρεσίες και άρα μη λειτουργίας τους, ενώ μπορεί να παρέλθει και το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας και να υπάρχει κίνδυνος απόλυσης των υπαλλήλων;

 

Σχετικά άρθρα

Επίσκεψη Κουρουμπλή στην Κομοτηνή

Super User

“Το απάνθρωπο κυνήγι προσφύγων-μεταναστών από τον ελληνικό στρατό”

Super User

Απειλούν μάρτυρες οι νεοναζί στη δίκη τους

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies