INDEXANTHI.GR
Παιδεία

Ημερίδα με θέμα “Φύλο και εκπαίδευση”

Η ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα “Φύλο και εκπαίδευση” διοργανώνεται το πρωί (09.30-12.30) του Σαββάτου 10 Φεβρουαρίου στο νέο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

Η ημερίδα απευθύνεται στα στελέχη της εκπαίδευσης, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Σκοπός της ημερίδας είναι η ανάδειξη της πολυεπίπεδης συναρμογής του φύλου στην εκπαιδευτική πράξη και η αναγκαιότητα εισαγωγής του στην εκπαίδευση ως βασικό ερμηνευτικό εργαλείο προώθησης της έμφυλης ισότητας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι επιμέρους στόχοι της ημερίδας προσδιορίζονται ως εξής:

 • η ανάδειξη της πολυεπίπεδης σχέσης φύλου και εκπαίδευσης
 • η αναγνώριση της αναγκαιότητας διάχυσης της οπτικής του φύλου στην εκπαιδευτική πράξη
 • η παρουσίαση καλών εκπαιδευτικών πρακτικών και δράσεων για ζητήματα φύλου και έμφυλης ισότητας
 • η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών, των γονέων-κηδεμόνων, των μαθητών/-τριών και η συμμετοχή τους σε δράσεις που άπτονται ζητημάτων έμφυλης ισότητας.

Η εκπαίδευση ως βασικός μηχανισμός παραγωγής γνώσης παράγει και αναπαράγει έμφυλους καταμερισμούς και ανισότητες. Ωστόσο μπορεί να αποτελέσει εξίσου δομικό παράγοντα δημιουργίας και προαγωγής της έμφυλης ισότητας υπό το πρίσμα μιας ολιστικής και διεπιστημονικής προσέγγισης. Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται διαρκής και συστηματική μελέτη της σχέσης φύλου και εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Πρόγραμμα ημερίδας

 • 09.30-10.00: Προσέλευση-εγγραφές
 • 10.00-10.30: Χαιρετισμοί – αντιπρόεδρος Ι.Ε.Π. Παύλος Χαραμής, εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής – Φωτεινή Κούβελα εκ μέρους της Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων

10.30-11.45: Α’ Μέρος: Θεωρητική πλαισίωση, Συντονισμός: Εύα Σπαθάρα, στέλεχος της Γ.Γ.Ι.Φ.

 • 10.30-10.45: “Διαθεματικότητα : Πολυεπίπεδες συναρμογές του φύλου στη διδασκαλία των ανθρωπιστικών και φυσικών επιστημών” – Σάσα Λαδά, ομότιμη καθηγήτρια Α.Π.Θ.
 • 10.45-11.00: “Όταν μεγαλώσω θα γίνω… – Από την έμφυλη κοινωνικοποίηση μέσα από τα παιχνίδια, στις εκπαιδευτικές προοπτικές και μελλοντικές επιλογές στην αγορά εργασίας” – Δήμητρα Κογκίδου, καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και πρόεδρος της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας στο Α.Π.Θ.
 • 11.00-11.15: “Ζητήματα φύλου στη γλωσσική εκπαίδευση προσφύγων: πρώτοι προβληματισμοί” – Ρούλα Τσοκαλίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης-Α.Π.Θ., επιστημονικά υπεύθυνη της ομάδας «Πολύδρομο»
 • 11.15-11.45: Παρεμβάσεις-συζήτηση
 • 11.45-12.15: Διάλειμμα

12.15-13.45: Β’ Μέρος: Καλές πρακτικές. Συντονισμός: Αθηνά Δάντη, ειδική σύμβουλος του Ι.Ε.Π.

 • 12.15-12.30: “Η σεξουαλική περιεκτική εκπαίδευση στο δημοτικό σχολείο – Κι όμως υπάρχει!” – Χάρης Παπαδόπουλος, σχολικός σύμβουλος 10ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής
 • 12.30-12.45: “Διαβά-ζω,αλλά-ζω, ζω. Φύλο και λογοτεχνία στα σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα” – Εύη Κουτρουμπάκη, εκπαιδευτικός, γυμνάσιο Συκεών
 • 12.45-13.00: “Προσεγγίζοντας τις έμφυλες ταυτότητες πολυθεματικά, μέσα από τα μάτια των εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών του πειραματικού γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας” – Ελένη Μουζούρα και Ευθύμιος Μαυρογεωργιάδης (εκπαιδευτικοί), Νεφέλη Πρατσινάκη και Κωνσταντίνα Φλώρου (μαθήτριες β’ γυμνασίου)
 • 13.00-13.15: “Οι έμφυλες ταυτότητες ως άξονας της θεματικής εβδομάδας” – Παύλος Χαραμής, αντιπρόεδρος Ι.Ε.Π.
 • 13.15-13.45: Παρεμβάσεις-συζήτηση

13.45-14.30: Γ’ μέρος: Στρογγυλή τράπεζα – Προτάσεις-προοπτικές, συζήτηση-συμπεράσματα. Συμμετέχουν: Παύλος Χαραμής, Εύα Σπαθάρα, Αθηνά Δάντη.

 

Σχετικά άρθρα

Για τη λειτουργία των σχολικών κυλικείων

Super User

Καλή φώτιση

Super User

Το δημόσιο σχολείο καταρρέει

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies