INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Μια ιστορική και διδακτική διακήρυξη…

Στη δημοσιότητα δόθηκε την πρωτομαγιά από την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαοϊκού) το ακόλουθο κείμενο που συνυπογράφεται από τους γραμματείς των δύο κομμάτων και συνιστά βήμα ενότητας του κομμουνιστικού κινήματος:

Με την ευκαιρία της διεθνούς μέρας του παγκόσμιου προλεταριάτου, την ένδοξη Πρωτομαγιά, εμείς οι μαοϊκοί της Ινδίας, με μεγάλο αίσθημα ευθύνης και σταθερή αποφασιστικότητα ανακοινώνουμε την ενοποίηση του Κ.Κ.Ι. (Μαοϊκό) και του Κ.Κ.Ι. (Μ-Λ) Ναξαλμπάρι σε ένα ενιαίο κόμμα, που θα αναφέρεται ως Κ.Κ.Ι. (Μαοϊκό). Δυναμώνουμε έτσι την πρωτοπορία του ινδικού προλεταριάτου -τμήματος του διεθνούς προλεταριάτου- και αφιερώνουμε τους εαυτούς μας ακόμη πιο σταθερά στην υπόθεση της ινδικής επανάστασης και της παγκόσμιας προλεταριακής επανάστασης.

Το μαοϊκό κίνημα διαμορφώθηκε στη διάρκεια της μεγάλης εξέγερσης του Ναξαλμπάρι το 1967. Εμπνευσμένοι και καθοδηγημένοι από τους συντρόφους Τσάρου Μαζουμντάρ και Κανχάι Τσάτερτζι, τους ιδρυτές του κόμματός μας, χιλιάδες ηγετικά και μεσαία στελέχη και μέλη έδωσαν τη ζωή τους για το προχώρημα του επαναστατικού κινήματος και την οικοδόμηση ενός ισχυρού κόμματος. Μετά την υποχώρηση στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 και τον μαρτυρικό θάνατο του συντρόφου Τσάρου Μαζουμντάρ, οι κομμουνιστικές επαναστατικές δυνάμεις χωρίστηκαν σε πολλές ομάδες. Οι γνήσιοι επαναστάτες, ταυτόχρονα με την προσπάθεια οικοδόμησης κινήματος στις περιοχές τους, έκαναν και πολλές σοβαρές προσπάθειες ενοποίησης όλων των επαναστατών σε ένα ενιαίο κόμμα. Στην πορεία αυτής της διαδικασίας τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες, τα δύο κύρια ρεύματα που εκπροσωπούνταν από το πρώην Κ.Κ.Ι. (Μ-Λ – Λαϊκός Πόλεμος) και το Μαοϊκό Κομμουνιστικό Κέντρο, συνενώθηκαν σε ενιαίο κόμμα, το Κ.Κ.Ι. (Μαοϊκό) στις 21 Σεπτέμβρη 2004. Αυτό αποτέλεσε ένα ποιοτικό άλμα στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ενιαίου κέντρου που θα διευθύνει το νέο δημοκρατικό επαναστατικό πόλεμο στην Ινδία και, υλοποιώντας τους πόθους εργατών, αγροτών και άλλων καταπιεζόμενων μαζών, θα προχωρήσει στην επιτυχία της εγκαθίδρυσης του σοσιαλισμού και κατόπιν του κομμουνισμού. Παρομοίως και το Κ.Κ.Ι. (ΜΛ) Ναξαλμπάρι έκανε σοβαρές προσπάθειες για την ενοποίηση όλων των γνήσιων μαοϊκών δυνάμεων, αγωνιζόμενο ενάντια στο ρεβιζιονισμό του πρώην Κ.Κ.Ι. (Μ-Λ), που καθοδηγούνταν από τον λικβινταριστή K. Venu και την Κόκκινη Σημαία του οπορτουνιστή K.N. Ramachandran. Η κατάληξη αυτής της διαδικασίας ήταν η ενοποίηση των δυο κομμάτων μας και το παραπέρα δυνάμωμα του Κ.Κ.Ι. (Μαοϊκού). Αυτή η ενοποίηση απέδειξε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι, από τη μια, η κινητοποίηση των καταπιεζόμενων μαζών στον παρατεταμένο λαϊκό πόλεμο ενάντια στις άρχουσες τάξεις και τον ιμπεριαλισμό και, από την άλλη, η εμμονή στον Μαρξισμό-Λενινισμό-Μαοϊσμό, την επαναστατική γραμμή του κόμματος και την αταλάντευτη πάλη ενάντια στους ρεβιζιονιστές και λικβινταριστές μπορεί να συνενώσει όλες τις γνήσιες μαοϊκές δυνάμεις σε ένα ενιαίο κόμμα, όσο κι αν αυτή η διαδικασία μπορεί να τραβήξει σε μάκρος. Το κόμμα μας θα επιμείνει στο καθήκον της ενοποίησης όλων των γνήσιων επαναστατικών δυνάμεων που δρουν σε διάφορες Μ-Λ ομάδες.

Το ενιαίο κόμμα έχει ως καθοδηγητική του ιδεολογία τον Μαρξισμό-Λενινισμό-Μαοϊσμό και βαθαίνει τη συνειδητότητά του στηριζόμενο σ’ αυτόν, υπερασπίζοντάς τον και εφαρμόζοντάς τον δημιουργικά. Αναπτύσσει τη γραμμή και την τακτική του κεφαλαιοποιώντας τα μαθήματα της επαναστατικής πράξης του και μαθαίνοντας από την εμπειρία των επαναστατικών τμημάτων του προλεταριάτου και των αγωνιζόμενων λαών σ’ όλο τον κόσμο. Σηκώνει στους ώμους του το καθήκον της προώθησης της αντιφεουδαρχικής, αντιϊμπεριαλιστικής νέας δημοκρατικής επανάστασης. Αυτή η επανάσταση οδηγεί στο σοσιαλισμό και παραπέρα στον κομμουνισμό, με τη συνέχιση της επανάστασης μέσω πολιτιστικών επαναστάσεων. Ο ιμπεριαλισμός, η φεουδαρχία και ο γραφειοκρατικός καπιταλισμός είναι οι στόχοι της νέας δημοκρατικής επανάστασης, της οποίας κύριο περιεχόμενο αποτελεί η ένοπλη αγροτική επανάσταση. Ο δρόμος της επανάστασης γίνεται μέσα από τον παρατεταμένο λαϊκό πόλεμο. Η αντίθεση ανάμεσα στη φεουδαρχία και τις πλατιές μάζες είναι η κύρια αντίθεση. Θεωρούμε ότι η αντίθεση ανάμεσα στον ιμπεριαλισμό και τα καταπιεζόμενα έθνη και λαούς είναι η κύρια αντίθεση σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή η αντίθεση εντείνεται μαζί με τις άλλες βασικές αντιθέσεις στον κόσμο.

Η ενότητα που επιτεύχθηκε δίνει ώθηση στη δυνατότητα του Κ.Κ.Ι. (Μαοϊκού) να επιτελέσει καλύτερα το ρόλο του ως πρωτοπορία της ινδικής επανάστασης. Μετά από δεκαετίες σκληρού αγώνα, με θυσίες χιλιάδων ηγετών, κόκκινων μαχητών και καταπιεσμένων μαζών, το Κ.Κ.Ι. (Μαοϊκό) κατάφερε να αναπτύξει το λαϊκό πόλεμο στην Ινδία, όπου αντάρτικες βάσεις και η κόκκινη πολιτική εξουσία, με τη μορφή Επαναστατικών Λαϊκών Επιτροπών, έχουν εγκαθιδρυθεί στην κεντρική και ανατολική Ινδία, προστατευόμενα από το Λαϊκό Απελευθερωτικό Αντάρτικο Στρατό και τη Λαϊκή Πολιτοφυλακή. Αυτό επιτεύχθηκε με αγώνα ενάντια στις πιο άγριες κατασταλτικές εκστρατείες, ιδιαίτερα την Επιχείρηση Πράσινο Κυνήγι, έναν πόλεμο ενάντια στο λαό. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν δεχτεί επίθεση. Δολοφονίες, βιασμοί, κάψιμο σπιτιών και καταστροφή καλλιεργειών, βίαιη εκτόπιση και πολλές άλλες απάνθρωπες πρακτικές είναι συνηθισμένες. Τώρα το ινδικό κράτος αρχίζει και χρησιμοποιεί ενεργά αεροπορικές δυνάμεις και πεζικό. Όμως, παρά τη δολοφονική αυτή επίθεση, ο παρατεταμένος λαϊκός πόλεμος αναπτύσσεται κατά κύματα. Η πρόσφατη επέκτασή του στο νότιο τμήμα του δυτικού Ghats, που βρίσκεται στη δυτική ακτή της ινδικής χερσονήσου, είναι απόδειξη ότι οι φλόγες της επανάστασης θα συνεχίσουν να απλώνονται μέχρι το ινδικό κράτος, αυτός ο πυλώνας του ιμπεριαλισμού στη νότια Ασία, καταστραφεί.

Ενώ οι ιμπεριαλιστές και οι λακέδικες άρχουσες τάξεις σ’ όλο τον κόσμο είναι παγιδευμένοι σε μια αθεράπευτη κρίση, η ευνοϊκή επαναστατική κατάσταση έχει οδηγήσει σε ένταση των ταξικών αγώνων στον ιμπεριαλιστικό κόσμο και σε λαϊκούς πολέμους καθοδηγημένους από τους μαοϊκούς και σε αντιϊμπεριαλιστικούς αγώνες σε καταπιεζόμενες χώρες. Στην Ινδία, από τη μια οι άρχουσες τάξεις έχουν αναπτύξει τετρακόσιες χιλιάδες μισθοφορικών δυνάμεων στην κεντρική και ανατολική χώρα, όπου η ταξική πάλη έχει φτάσει στο επίπεδο του επαναστατικού εμφυλίου πολέμου. Είναι, πλέον, μια επαναστατική εναλλακτική, εμπνέει τεράστιες καταπιεζόμενες μάζες προς την κατεύθυνση της επανάστασης και συγκεκριμενοποιείται με το σχηματισμό του Λαϊκού Επαναστατικού Αντάρτικου Στρατού και του νέου δημοκρατικού κράτους σε εμβρυακή μορφή. Το ινδικό κράτος επιταχύνει τη στρατιωτικοποίηση στο δυτικό Ghats, για να συντρίψει εν τη γενέσει της την επαναστατική ένοπλη πάλη. Από την άλλη, το ινδικό κράτος εφαρμόζει βίαια τις αντιλαϊκές παγκοσμιοποιημένες πολιτικές του πάνω στους εργάτες, τους αγρότες, τους αντιβάσι, τους νταλίτ, τις γυναίκες και άλλες καταπιεζόμενες μάζες, πράγμα που οδηγεί σε ένταση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Το κόμμα, εκμεταλλευόμενο αυτήν την ευνοϊκή κατάσταση, θα κάνει ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες για το ανέβασμα του επαναστατικού κινήματος σε υψηλότερα επίπεδα και την καλύτερη εκπλήρωση των διεθνών του καθηκόντων. Θα προσπαθήσει να κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες μαζών, να επεκτείνει τον αντάρτικο πόλεμο, να απαντήσει στις κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το επαναστατικό κίνημα και να τις ξεπεράσει.
Γνωρίζοντας το τι υποφέρει και σε τι αθλιότητα αναγκάζεται να ζει η τεράστια πλειονότητα του λαού στην Ινδία και σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα στο απάνθρωπο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, κατανοώντας την καταστροφή που προκαλεί αυτό το σύστημα στο περιβάλλον και την ύπαρξη της ίδιας της ζωής στη γη, αναπολώντας στη μνήμη μας τις χιλιάδες των μαρτύρων που έδωσαν τη ζωή τους για την υπόθεση του κομμουνισμού και συσπειρωνόμενοι κάτω από την κόκκινη σημαία, κόκκινη από το αίμα τους, υποσχόμαστε ότι θα μετατρέψουμε αυτή την ενότητα που καταφέραμε σε ισχυρό όπλο για την επανάσταση.

πηγή: Προλεταριακή Σημαία

 

Σχετικά άρθρα

Ο Αμαζόνιος εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όσο απορροφά

Super User

«Σουηδία; Τρομοκρατική επίθεση; Τί καπνίζει;»

Super User

Καταργώντας τους «μεσάζοντες» πολιτικούς

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies