INDEXANTHI.GR
Πολιτική

“Το Κ.Κ.Ε. στηρίζει κάθε δίκαιη διεκδίκηση του οργανωμένου ποντιακού κινήματος”

Την παραπάνω δήλωση υπογράμμισε ο βουλευτής του Κ.Κ.Ε. Γιάννης Δελής στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της βουλής για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Σε σχετική ανακοίνωση που κοινοποίησε η Τομεακή Επιτροπή Ξάνθης του κόμματος, σημειώνονται τα ακόλουθα:

Ο βουλευτής ανέδειξε το ιστορικό υπόβαθρο του βίαιου και βάρβαρου ξεριζωμού του Ελλήνων του Πόντου και άλλων μειονοτήτων, σημειώνοντας ότι ο ελληνισμός του Πόντου βρέθηκε στη δίνη και έζησε στο πετσί του τις συνέπειες της διαμόρφωσης και ανάπτυξης των εθνικών κρατών όπως αυτό των Τούρκων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της βίαιης διαδικασίας διαμόρφωσης κράτους από την τουρκική αστική τάξη υπήρξαν σχεδιασμένοι διωγμοί εθνικών μειονοτήτων όπως των Ποντίων. Υπογράμμισε ότι οι συνέπειες δεν ήταν για όλους οι ίδιες καθώς οι λαϊκοί άνθρωποι, η φτωχολογιά υπέστησαν τους διωγμούς και τα βάσανα και χρησιμοποιήθηκαν ερήμην τους για άλλους σκοπούς. Δεν είχαν γενικά και αφηρημένα τους Τούρκους απέναντί τους, αλλά πρώτα και κύρια την τουρκική αστική τάξη που ήθελε να εκτοπίσει το ελληνικό κεφάλαιο. Πρόσθεσε πως απέναντί τους είχαν και την ελληνική αστική τάξη που τους χρησιμοποίησε για τα συμφέροντά της και τους εγκατέλειψε την τελευταία κρίσιμη στιγμή στην τύχη τους.

Όπως εξήγησε και σήμερα υπάρχουν ανταγωνισμοί των αστικών τάξεων Τουρκίας και Ελλάδας που εντείνονται και συμπλέκονται και με τους ευρύτερους ανταγωνισμούς μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, τροφοδοτώντας την τουρκική επιθετικότητα με την κάλυψη του ΝΑΤΟ, αλλά και την προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης για την περιβόητη γεωστρατηγική αναβάθμισή της στην περιοχή και επισήμανε ότι πρέπει επαγρυπνούν ο ελληνικός λαός και οι γειτονικοί λαοί.

Αναφέρθηκε επίσης στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των Ποντίων στην Ελλάδα και στις επιθέσεις -και με φυσική βία- που δέχονταν από λεγόμενους πατριώτες και εθνικόφρονες της εποχής εκείνης και πρόσθεσε ότι είναι ιστορική αναίδεια και πρόκληση ο ίδιος πολιτικός χώρος να προσπαθεί σήμερα καπηλευθεί τα γνήσια αισθήματα του ποντιακού ελληνισμού. Υπενθύμισε την τιτάνια προσπάθεια και τότε του ΚΚΕ να μην περάσουν οι ψεύτικες διαχωριστές γραμμές μεταξύ προσφύγων και των εργαζομένων που ήθελαν να επιβάλουν οι αστικές δυνάμεις.

Σημείωσε ότι το ΚΚΕ ζητά να στηριχθεί η πολιτιστική και πνευματική δραστηριότητα των Ποντίων όλων των γενεών και η αξιοποίηση της ιστορικής μνήμης οφείλει να οδηγεί στην αποκάλυψη της εθνικιστικής ρητορικής και στην εξουδετέρωση του ρατσιστικού μίσους. Πρόσθεσε πως το ΚΚΕ στηρίζει τις προσπάθειες για την αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

 

Σχετικά άρθρα

Εκδήλωση-συζήτηση του Σ.Ε.Κ. Ξάνθης

Super User

Τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ξάνθη

Super User

Κοινή δήλωση των βουλευτών Ξάνθης του ΣυΡιζΑ

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies