INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Για το Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης στο Μεξικό

Συνέντευξη τύπου σε 250 μέσα ενημέρωσης, συμβατικά και αντιπληροφόρησης, παραχώρησε η εκπρόσωπος του νεότευκτου Ιθαγενικού Συμβουλίου στο CIDECI – Πανεπιστήμιο της Γης στο Σαν Κριστόμπαλ δε λας Κάσας, στην Τσιάπας (εδώ video).

Το συμβούλιο αποτελείται από 71 συμβούλους και εκπρόσωπός του ορίστηκε η Μαρία δε Χεσούς Πατρίσιο Μαρτίνες, ιθαγενής του λαού Nahua στο νότο του Χαλίσκο.

Τη συνέντευξη τύπου άνοιξε η εκπρόσωπός του συμβουλίου, τονίζοντας ότι στόχος αυτής της προσπάθειας δεν είναι να συγκεντρώσει ψήφους ούτε να καταλάβει θέσεις εξουσίας, αλλά έχει στόχο την υπεράσπιση της ζωής (που περιλαμβάνει τη γη, την κοινοτική γη, το νερό, τα δέντρα), την οργάνωση, την αναδόμηση των λαών του Μεξικού που δέχονται συνεχή χτυπήματα εδώ και χρόνια. Κάλεσε σε ένωση δυνάμεων του οργανωμένου και μη οργανωμένου κόσμου για την καταστροφή του συστήματος που επιδιώκει τον αφανισμό της μας. Είπε ότι αποφάσισαν να κάνουν αυτή την κίνηση για να μπορέσουν να συνεχίσουν να υπάρχουν οι ιθαγενικοί λαοί και να συνεχίσουν να προστατεύουν αυτό που τους έχει κληροδοτηθεί.

Τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων απαντούσαν διαφορετικά μέλη του Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης. Σύμφωνα με τις απαντήσεις, το συμβούλιο επιδιώκει να φέρει μια εναλλακτική και ήδη με τον ορισμό ενός συμβουλίου και μιας εκπροσώπου δείχνει τη διαφορά του από τα πολιτικά κόμματα. Στόχος είναι να μπει επικεφαλής ενός κινήματος. Η εκπρόσωπος θα εκφράζει τις απόψεις του συμβουλίου και το συμβούλιο τις απόψεις των λαών που εκπροσωπεί. Το συμβούλιο δεν προσφέρει μαγικές λύσεις όπως ισχυρίζονται τα πολιτικά κόμματα, αλλά καλεί σε οργάνωση. Οι λύσεις και οι εναλλακτικές μπορούν να είναι μόνο συλλογικές και δεν μπορεί να τις φέρει ένα άτομο. Η εκπρόσωπος είναι άτομο κοινής αποδοχής που έχουν επιλέξει οι λαοί τους οποίους εκπροσωπεί. Ωστόσο το συμβούλιο δεν απευθύνεται μόνο στους ιθαγενικούς λαούς αλλά σε όλους και όλες.

Η πρώτη μεγάλη συνάντηση του συμβουλίου θα γίνει στις 12 Οκτώβρη στα ζαπατιστικά καρακόλ και στο CIDECI, για να καθοριστούν πιο πρακτικά ζητήματα. Στην ερώτηση αν θ’ αρχίσουν πρόωρη προεκλογική εκστρατεία, κάτι που απαγορεύεται, ειπώθηκε ότι η δική τους εκστρατεία είναι για τη ζωή και όχι για τις εκλογές, είναι για την οικοδόμηση της ισχύος από τα κάτω κι όχι για την κατάληψη της εξουσίας από τα πάνω. Ότι για τους ίδιους δεν έχει διαφορά αν αυτοί που επιδιώκουν την εξουσία είναι αριστεροί ή δεξιοί (έγινε ερώτηση για το τι γνώμη έχουν για τον κεντροαριστερό υποψήφιο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ) γιατί ο πολιτισμικός τους σχεδιασμός είναι ο ίδιος εδώ και πεντακόσια χρόνια και είναι δυτικός. Ότι το σύστημα-κόσμος είναι αυτό που βρίσκεται σε κρίση.

Η προεκλογική συγκυρία λειτουργεί ευνοϊκά στο να δοθεί λόγος στους ιθαγενικούς λαούς και αυτό φαίνεται να επιτυγχάνεται από τα 250 μέσα που γράφτηκαν για να παρακολουθήσουν την ιδρυτική ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Σε σχέση με τον ρατσισμό στο Μεξικό και πώς θ’ απαντήσουν σ’ αυτό, ειπώθηκε ότι τα τελευταία πεντακόσια χρόνια το Μεξικό οργανώνεται σε ένα σύστημα καστών, κι ακριβώς αυτό το σύστημα πρέπει να πέσει. Σεβασμός σημαίνει να μπορείς να δεις το μεγαλείο του άλλου, που είναι διαφορετικός αλλά όχι κατώτερος ή ανώτερος, αντίληψη που έφερε η δυτική αποικιοκρατία.

Ένα από τα μέλη, ο δάσκαλος Φίλο από τον λαό Mixteca, σχολίασε ότι αυτή η μέρα συνιστά τη σημαντικότερη στην ιστορία των ιθαγενικών λαών, ότι πρόκειται για μια ειρηνική εξέγερση.

πηγή: indymedia

 

Σχετικά άρθρα

Σύγκριση κατώτατων μισθών στην Ε.Ε.

Super User

Το 1989 η δύση πανηγύριζε την πτώση του τείχους και τώρα σηκώνονται παντού τείχη του αίσχους

Super User

6.000% αύξηση πλούτου για τις τρεις πλουσιότερες οικογένειες των Η.Π.Α. – 3% μείωση για τα νοικοκυριά

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies