INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Υποστελέχωση και υποβάθμιση των υπηρεσιών του Νοσοκομείου Ξάνθης

Παραθέτουμε (αυτούσια) ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ξάνθης μετά από έκτακτη γενική συνέλευση, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη σοβαρή υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης και επισημαίνει τη συνεχή υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών.

Δεν εξυπηρετούνται και παραπέμπονται σε άλλα Νοσοκομεία περιστατικά ουρολογικά, ΩΡΛ, οφθαλμολογικά ,δεν υπάρχουν ραντεβού στα Τακτικά Ιατρεία ορισμένων κλινικών, καθυστερούν και δεν εξυπηρετούνται οι λίστες χειρουργείων. Λειτουργούν με σημαντικά προβλήματα η Ορθοπεδική ,η Παιδιατρική ,η ΜΕΘ και οσονούπω η Καρδιολογική και το Αναισθησιολογικό Τμήμα.

Είναι κοινή διαπίστωση ότι η υποστελέχωση είναι ένα χρόνιο και δυσεπίλυτο πρόβλημα, αποτέλεσμα ανεπαρκούς Κεντρικού σχεδιασμού και κοντόφθαλμης τοπικής διαχείρισης. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Το εργαζόμενο ιατρικό προσωπικό που κατέχει οργανική θέση αποτελεί το 60% του προβλεπομένου. Μέχρι τέλος του έτους τέσσερις επιπλέον γιατροί αποχωρούν ενώ κανένας νέος δεν πρόκειται να προσληφθεί σε οργανική θέση . Ο μέσος όρος ηλικίας των υπηρετούντων γιατρών είναι τα 53 έτη. Δεκατρείς επικουρικοί γιατροί καλύπτουν μέρος των κενών αλλά σύντομα λήγει η θητεία σε επτά από αυτούς .Από τις 64 θέσεις ειδικευομένων είναι καλυμμένες οι 36.Είναι φανερό ότι το Νοσοκομείο λειτουργεί χάρις στις υπερπροσπάθειες των ήδη υπηρετούντων γιατρών που εξωθούνται στα όρια της εργασιακής εξουθένωσης όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί καθεστώς.

Κατακόρυφη υποβάθμιση των υπηρεσιών του Νοσοκομείου θα αποτελέσει η επικείμενη παραίτηση του Διευθυντή της Ορθοπεδικής Κλινικής σαν αντίδραση στην αβελτηρία της Διοίκησης να επιληφθεί των χρόνιων- και ανεπίλυτων προβλημάτων- της Κλινικής. Μια κλινική που για χρόνια δούλευε άψογα, είχε συσσωρεύσει εμπειρία και τεχνογνωσία την οποία μετάδιδαν οι παλαιότεροι στους νεώτερους, τώρα καταρρέει ελλείψει προσωπικού αφού το 60% των οργανικών θέσεων της είναι για χρόνια ακάλυπτες και τα κενά συμπληρώνονται από επικουρικούς γιατρούς. Αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη ειδικευομένων οδηγεί στην πλήρη απαξίωση της.

Το ΕΣΥ έχει γεράσει υποφέρει από χρόνιες αδυναμίες και αγκυλώσεις και είναι επιτακτική ανάγκη η ριζική αναμόρφωση του. Οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται ,οι υποσχέσεις περισσεύουν ,έργα δεν βλέπουμε, τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια. Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις ότι η όποια αλλαγή κυβέρνησης θα διορθώσει τις διαχρονικές ελλείψεις και τις ανεπάρκειες.

Χωρίς μαζικές προσλήψεις ,χωρίς μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών το Σύστημα θα φυλλοροεί και οι υπηρεσίες του συνέχεια θα υποβαθμίζονται.

 

Σχετικά άρθρα

Συμμετοχή του “Πήγασου” σε αγώνα ορεινής ποδηλασίας

Super User

Στην εφορία Ξάνθης το πρωί της Πέμπτης η Λαϊκή Επιτροπή

Super User

Εορταστική διακόσμηση στο Λυκοδρόμιο

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies