INDEXANTHI.GR
Τουρκία

Λεπτομερής έκθεση του Ο.Η.Ε. καταγγέλλει μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κούρδων στην Τουρκία

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε. δημοσίευσε έκθεση με καταγγελίες για μαζική καταστροφή, δολοφονίες και πολλές άλλες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από τον Ιούλιο του 2015 ως τον Δεκέμβριο του 2016 στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Τα στοιχεία αφορούν στη διάρκεια των επιχειρήσεων ασφάλειας της κυβέρνησης σε περισσότερες από τριάντα πόλεις και γειτονιές και είχαν ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό περισσότερων από 355.000 ανθρώπων, κυρίως κουρδικής καταγωγής.

Η έκθεση περιγράφει την έκταση της καταστροφής στην πόλη Nusaybin στην επαρχία Μαρντίν, όπου 1.786 κτίρια φαίνεται να έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιά, καθώς και την περιοχή Sur του Ντιγιαρμπακίρ, όπου η τοπική κυβέρνηση εκτιμά ότι το 70% των κτιρίων στο ανατολικό τμήμα της περιοχής έχει καταστραφεί από συστηματικούς βομβαρδισμούς. Η καταστροφή προφανώς συνεχίστηκε ακόμη και μετά τις επιχειρήσεις ασφαλείας, με αποκορύφωμα στη διάρκεια του μήνα του Αυγούστου το 2016. Δορυφορικές εικόνες από Nusaybin και Sur δείχνουν ολόκληρες γειτονιές που ισοπεδώθηκαν. Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε. “ανησυχεί ιδιαίτερα σχετικά με τα αποτελέσματα της ανάλυσης δορυφορικών εικόνων, οι οποίες δείχνουν μια τεράστιας κλίμακας καταστροφή του αποθέματος κατοικιών με βαρύ οπλισμό“, αναφέρει η έκθεση.

Βαριές καταστροφές αναφέρονται επίσης σε μια σειρά από άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Cizre στην επαρχία Σιρνάκ, όπου μάρτυρες και μέλη των οικογενειών των θυμάτων “σκιαγράφησαν μια αποκαλυπτική εικόνα της χονδρικής καταστροφή των γειτονιών” όπου στις αρχές του 2016, έως και 189 άνδρες, γυναίκες και παιδιά είχαν παγιδευτεί για εβδομάδες σε υπόγεια χωρίς νερό, τροφή, ιατρική φροντίδα και ηλεκτρισμό, προτού σκοτωθούν από φωτιές που προκλήθηκαν από βομβαρδισμούς ή τέθηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.

Η επακόλουθη κατεδάφιση των κτιρίων κατέστρεψε αποδεικτικά στοιχεία και, επομένως, έχει εμποδίσει σε μεγάλο βαθμό τη βασική ταυτοποίηση και τον εντοπισμό των σορών” συνεχίζει η έκθεση: “Επιπλέον, αντί να ανοίξει μια έρευνα σχετικά με τις συνθήκες γύρω από την αναφερόμενη υπερβολική χρήση βίας, την προσφυγή σε βαρέα όπλα και τους προκύπτοντες θανάτους, οι τοπικές αρχές κατηγόρησαν τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις και πήραν καταπιεστικά μέτρα που επηρεάζουν τα μέλη των οικογενειών τους“.

Η έκθεση ανέφερε επίσης πληροφορίες που έλαβε από την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (Ρ.Κ.Κ.) “είχε διεξάγει μια σειρά βίαιων επιθέσεων που προκάλεσαν θανάτους και τραυματισμούς μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και άλλων ατόμων. Κατά την τουρκική κυβέρνηση το P.K.K. έχει επίσης εμπλακεί σε απαγωγές, δημιουργία χαρακωμάτων και τοποθέτηση οδοφραγμάτων σε πόλεις και κωμοπόλεις, καθώς και αποτροπή των ιατρικών υπηρεσιών από την παροχή υγείας έκτακτης ανάγκης“.

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε. αναφέρει ότι έχει αναζητήσει πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας για σχεδόν ένα χρόνο, για να διερευνήσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ελλείψει ουσιαστικής πρόσβασης, η έκθεση -η πρώτη σε μια σειρά- παρήχθη μέσω απομακρυσμένης παρακολούθησης, με τη χρήση τόσο δημόσιων όσο και εμπιστευτικών πηγών, δορυφορικών εικόνων και συνεντεύξεων, για να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά και τις επιπτώσεις των πράξεων ασφαλείας στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας. Η έκθεση συμπεριλαμβάνει επίσης έγγραφα αναφορών βασανιστηρίων, αναγκαστικές εξαφανίσεις, παρότρυνση σε μίσος, την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε επείγουσα ιατρική περίθαλψη, τροφή, νερό και τα προς το ζην, τη βία κατά των γυναικών, καθώς εκφράζει ανησυχία “για τις πολιτικές απαλλοτρίωσης μετά τις επιχειρήσεις της ασφάλειας“, παραθέτοντας μια σειρά από παραδείγματα που περιλαμβάνουν αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου τον Μάρτιο του 2016, που φέρεται να είχαν ως αποτέλεσμα την απαλλοτρίωση έως και 100% του συνόλου των οικοπέδων στο Sur.

«Ανησυχώ ιδιαίτερα από αναφορές ότι καμία αξιόπιστη έρευνα δεν έχει διεξαχθεί σε εκατοντάδες εικαζόμενες παράνομες δολοφονίες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σε μια περίοδο δεκατριών μηνών μεταξύ Ιουλίου 2015 και Αυγούστου 2016. Φαίνεται ότι κανένας ύποπτος δεν συνελήφθη και κανένα μεμονωμένο άτομο δεν έχει διωχθεί», ανέφερε ο Ύπατος Αρμοστής του Ο.Η.Ε. για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Zeid Ra’ad Al Hussein. «Η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν μας επέτρεψε την πρόσβαση, αλλά αμφισβήτησε και την ακρίβεια των πολύ σοβαρών καταγγελιών που διατυπώθηκαν στην παρούσα έκθεση. Αλλά η σοβαρότητα των ισχυρισμών, η κλίμακα της καταστροφής και ο εκτοπισμός περισσότερων από 355.000 ανθρώπων, σημαίνει ότι μια ανεξάρτητη έρευνα είναι τόσο επείγουσα και απαραίτητη», κατέληξε.

 

Σχετικά άρθρα

173 δολοφονίες γυναικών από άνδρες στην Τουρκία από την αρχή του 2017

Super User

De facto απαγορευμένες οι αμβλώσεις στην Τουρκία

Super User

Τουρκία: Προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της μαντίλας

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies