INDEXANTHI.GR
Κόσμος

“Νόμος σκλάβων” στην Ουγγαρία

Για την ουγγρική… πρωτοπορία διολίσθησης σε σκοτεινά και επικίνδυνα μονοπάτια, θα βρείτε πολλές αναφορές τόσο στο indeXanthi.gr όσο και στο σύνολο του τύπου. Το νέο “χτύπημα” στην πορεία τρομοκράτησης και καθυπόταξης της κοινωνίας, έρχεται στο εργασιακό πεδίο. Αντιγράφουμε την είδηση από το katiousa.gr.

“Χτύπημα” που σήμανε πολεμικό συναγερμό στα συνδικάτα της χώρας, με πρώτη αντίδραση τη μεγάλη διαδήλωση στη Βουδαπέστη που έρχεται μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων των συνδικαλιστών με την κυβέρνηση για την απόσυρση της «μετάρρυθμισης» του εργατικού δικαίου.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι εργοδότες θα έχουν πλέον δικαίωμα να απασχολούν εργαζόμενους για ως και τετρακόσιες ώρες πέραν του κανονικού ωραρίου! Επιπλέον, οι ώρες υπερωριακής εργασίας δεν θα υπολογίζονται πια εντός ενός έτους, αλλά εντός τριών! Ήδη οι εργαζόμενοι αποκαλούν τον νομοσχέδιο «νόμο σκλάβων», ενώ στην ανακοίνωση των συνδικάτων αναφέρεται: «Οι κυρίαρχοι ξεκίνησαν μια επίθεση σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας. Θέλουν να υποχρεώσουν τους εργαζόμενους σε πενήντα μέρες υπερωριακής απασχόλησης, να φέρουν τον δημόσιο τομέα σε ακόμα δυσκολότερη θέση και βρίσκεται σε κίνδυνο η ελευθερία της διδασκαλίας και της έρευνας».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ουγγρικής Συνδικαλιστικής Ένωσης, δεν αποκλείεται η οργάνωση απεργιών και αποκλεισμών δρόμων. Ήδη κάποια συνδικάτα -όπως στην πόλη Βέσπρεμ- έχουν προαναγγείλει αποκλεισμούς δρόμων από το βράδυ της Τετάρτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από πέρυσι η κυβέρνηση του ακροδεξιού Βίκτορ Όρμπαν προσπαθεί να περάσει την αύξηση των νόμιμων υπερωριών. Τότε υπαναχώρησε κάτω από την πίεση των συνδικάτων και λόγω προεκλογικής περιόδου. Το κυβερνών κόμμα “Fidesz” επικαλείται την ευρωστία της ουγγρικής οικονομίας για το μέτρο, παρουσιάζοντάς το ως «ευκαιρία» για όποιον «θέλει να δουλέψει και να κερδίσει περισσότερα χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια», όπως βαφτίζει τα εργασιακά δικαιώματα.

Ήδη στη χώρα ισχύει το δικαίωμα 250 υπερωριών το χρόνο, που παραβιάζεται πάντως συστηματικά κυρίως στη βιομηχανία και στο εμπόριο. Οι εργαζόμενοι φοβούνται πως μια νέα αύξηση θα οδηγήσει σε ως και οχτακόσιες ώρες υπερωριακής απασχόλησης, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον προγραμματισμό της ζωής αλλά ακόμα και την υγεία των εργαζομένων.

Ενθουσιώδης πάντως είναι η υποδοχή του νομοσχεδίου από τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, που εδώ και χρόνια μετακινούν μαζικά τα εργοστάσιά τους στη χώρα, πιέζοντας την κυβέρνηση της χώρας να τους διαθέσει το «απαραίτητο εργατικό δυναμικό».

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η αντιμεταναστευτική πολιτική, στην οποία “διαπρέπει” ο Ορμπάν, πάει πάντα χέρι-χέρι με μέτρα ενάντια συνολικά στην εργατική τάξη, χρησιμοποιώντας παράλληλα τους “ξένους” ως αποδιοπομπαίους τράγους για να μπορεί να περνά πιο απρόσκοπτα τα αντιλαϊκά μέτρα προς όφελος του εγχώριου και διεθνούς κεφαλαίου.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους άστεγους το Los Angeles

Super User

Μαύρη ήπειρος, λευκή εκμετάλλευση

Super User

Ασύλληπτος πλούτος – ασύλληπτη κλοπή

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies