INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Αφίξεις-επανευρέσεις λευκού πελαργού στο ΕΠΑΜαΘ

Η αναπαραγωγική περίοδος των λευκών πελαργών του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης φάνηκε από το ξεκίνημα του 2017 να είναι πραγματικά πολλά υποσχόμενη! Βάσει των δεδομένων του προγράμματος παρακολούθησης που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης από το 2012 στην ευρύτερη περιοχή, προκύπτει ότι τη φετινή περίοδο οι πρώτες αφίξεις των πελαργών στους τόπους αναπαραγωγής σημειώθηκαν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Ο πρώτος λευκός πελαργός κατέφθασε μόλις στις 3 Μαρτίου στα Βαφέικα Ξάνθης (νωρίτερα ακόμα και από τα χελιδόνια!), για να ακολουθήσει μόλις εννέα ημέρες μετά το ζευγάρι του στην ίδια φωλιά, σηματοδοτώντας και επίσημα την έναρξη της αναπαραγωγικής περιόδου.

Οι αφίξεις στις φωλιές καταγράφονταν με γοργό ρυθμό σε όλη την έκταση της περιοχής μελέτης, με το μέγιστο κύμα των πουλιών να καταφθάνει στην περιοχή μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάρτη. Βάσει των τελευταίων καταγραφών που πραγματοποιήθηκαν με τις μετρήσεις του Απριλίου, πάνω από το 80% του συνόλου των φωλιών λευκών πελαργών της ευρύτερης περιοχής του ΕΠΑΜαΘ έχει ήδη ενεργοποιηθεί (Καβάλα 75%, Ξάνθη 85%, Ροδόπη 87%). Όπως κάθε χρόνο όμως, πριν από τις πρώτες αφίξεις των πελαργών ολοκληρώνονται όλες οι επιδιορθώσεις των φωλιών που υπέστησαν βλάβη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπως και οι τοποθετήσεις των νέων καλαθιών σε επιλεγμένες θέσεις, σε συνεργασία με τους Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. κάθε Περιφερειακής Ενότητας.

Συγκεκριμένα, τις επιδιορθώσεις για τη φετινή περίοδο ξεκίνησε ο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Ξάνθης με συνολικά δεκαεπτά επεμβάσεις στους οικισμούς Βαφέικα, Γενισέα, Κιμμέρια, Πετροχώρι, Πηγάδια, Πολύσιτο, Πόρτο Λάγος, Άβατο και Τύμπανο. Από αυτές, πέντε αφορούσαν σε τοποθετήσεις νέων καλαθιών σε υπάρχουσες φυσικές φωλιές, πέντε αφορούσαν σε επιδιορθώσεις καλαθιών, υπήρξε μία μετακίνηση καλαθιού σε νέα θέση, ενώ τέλος αφαιρέθηκαν έξι άδειες τεχνητές πλατφόρμες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω επεμβάσεις παρουσίασαν 100% επιτυχία, καθώς όλα τα ανωτέρω καλάθια καταλήφθηκαν από ζευγάρια πελαργών!

Ο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Καβάλας προχώρησε σε συνολικά δεκατέσσερις επεμβάσεις στους οικισμούς Ερατεινό, Κρήνη, Παράδεισο, Χρυσούπολη και Χρυσοχώρι. Από αυτές, έξι αφορούσαν σε τοποθετήσεις νέων καλαθιών σε υπάρχουσες φυσικές φωλιές, δύο αφορούσαν σε επιδιορθώσεις καλαθιών, ενώ αφαιρέθηκαν επίσης έξι άδειες τεχνητές πλατφόρμες. Βάσει της τελευταίας καταγραφής στην περιοχή μελέτης της Π.Ε. Καβάλας, το 50% των επεμβάσεων ήταν απολύτως επιτυχημένο.

Οι επιδιορθώσεις των φωλιών πελαργών έκλεισαν με την έναρξη της συνεργασίας με τον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Ροδόπης, ο οποίος συνολικά πραγματοποίησε έντεκα επεμβάσεις στους οικισμούς Αμβροσία, Κοπτερό, Μωσαϊκό, Πολύανθο, Προσκυνητές, Σάλπη και Διαλαμπή. Από αυτές, οκτώ αφορούσαν σε τοποθετήσεις νέων καλαθιών σε υπάρχουσες φυσικές φωλιές, δύο αφορούσαν σε επιδιορθώσεις καλαθιού-μεταλλικής βάσης, ενώ αφαιρέθηκε επίσης μία άδεια τεχνητή πλατφόρμα. Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή στην περιοχή μελέτης της Π.Ε. Ροδόπης, σχεδόν το 50% των επεμβάσεων παρουσίασε επιτυχία.

Όμως η πιο σημαντική εξέλιξη στο Πρόγραμμα Παρακολούθησης Λευκού Πελαργού, έμελε να ξεκινήσει σαν πρωταπριλιάτικο αστείο, καθώς την 1η του Απρίλη παρατηρήθηκε ο πρώτος από τους συνολικά δεκαπέντε δακτυλιωμένους πελαργούς που καταγράφηκαν στην ευρύτερη περιοχή μελέτης μέχρι και το τέλος του μήνα! Επρόκειτο για ενήλικα πουλιά τα οποία δακτυλιώθηκαν ως νεοσσοί στις φωλιές τους σε οικισμούς των Π.Ε. Ξάνθης και Καβάλας, από την ειδική δακτυλιώτρια λευκών πελαργών Εύα Στετς, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, τις δακτυλιωτικές περιόδους 2013 και 2014.

Η πλειονότητα των επανευρεθέντων δακτυλιωμένων πελαργών αφορά σε ώριμα αναπαραγόμενα άτομα τα οποία αυτή την περίοδο βρίσκονται σε διαδικασία επώασης, αφού πρώτα κατέλαβαν φωλιές και σχημάτισαν ζευγάρια.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται -τόσο στην περιοχή μελέτης, αλλά κυρίως σε εθνικό επίπεδο- τόσο μεγάλος αριθμός δακτυλιωμένων ατόμων από τον ελληνικό πληθυσμό του λευκού πελαργού, με τα πρώτα στοιχεία από τις καταγραφές να παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον αναφορικά με τη «φιλοπατρία» των πελαργών, το προσδόκιμο ζωής, τη σεξουαλική τους ωρίμανση κλπ.

Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας ευχαριστεί θερμά τους Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Ξάνθης, Καβάλας και Ροδόπης, για τη συμβολή τους στο Πρόγραμμα Παρακολούθησης Λευκού Πελαργού, καθώς και τους κατοίκους των οικισμών και φίλων των πελαργών για την ενεργό συμμετοχή τους στην προσπάθεια προστασίας και διατήρησης του είδους.

 

Σχετικά άρθρα

Το Ε.Β.Ε. Ξάνθης τιμά τους εργαζόμενους του Ε.Κ.Α.Β.

Super User

Καθαρά τα νερά σε παραλίες του δήμου Αβδήρων

Super User

Επισκέψεις δημάρχου σε σχολεία της Ξάνθης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies