INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Ανακοίνωση για τις διώξεις των φοιτητών του Δ.Π.Θ.

Από το “Πέλοτο” εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση αλληλεγγύης από κοινού με το Αυτόνομο Σχήμα Πολυτεχνικής Ξάνθης στους διωκόμενους φοιτητές για τη συνδικαλιστική και αντιφασιστική δράση τους, με κάλεσμα σε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια το πρωί (08.30) της Τετάρτης 20 Φεβρουαρίου (δείτε και εδώ):

Νέοι κατηγορούμενοι για την αντιφασιστική και συνδικαλιστική τους δράση.

Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τη μήνυση σε αγωνιστές φοιτητές από το τσιράκι και ομοϊδεάτη του φασίστα καθηγητή Γεώργιου Παύλου και η υπόθεση ξανανοίγει ξαφνικά για να προστεθούν τρεις νέοι κατηγορούμενοι αγωνιστές. Αλλά επειδή έχουν περάσει και τρία χρόνια ας θυμηθούμε τι είχε γίνει τότε.

Την άνοιξη του 2016 ξέσπασε ένας αγώνας στο τμήμα ΗΜΜΥ ενάντια στον καθηγητή Γεώργιο Παύλο, ο οποίος προέβαινε σε διάφορες πράξεις καθηγητικής αυθαιρεσίας όπως υποτιμητική αντιμετώπιση φοιτητών, μαζικά κοψίματα στις εξεταστικές κ.α. Ο εν λόγω καθηγητής ήταν (και είναι) φορέας εθνικιστικών, ομοφοβικών και ρατσιστικών απόψεων και δεν δίσταζε να τις κάνει γνωστές κατά τη διάρκεια των διαλέξεων. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να δημιουργηθεί γύρω του ένας κύκλος τσιρακιών φοιτητών ομοϊδεατών του, στους οποίους έκανε κατήχηση στα «φιλοσοφικά εργαστήρια» που έστηνε.

Κάποιοι από αυτούς δεν έκρυβαν τις απόψεις τους και ξέρναγαν το ρατσιστικό, αντικομουνιστικό και εθνικιστικό τους δηλητήριο εντός του πανεπιστημίου. Κατά τη διάρκεια του αγώνα εμφανίστηκαν σε στοχευμένα σημεία (πχ. σε αφίσα της συνέλευσης ενάντια στην καθηγητική αυθαιρεσία και στον καθηγητή Παύλο) σβάστικες και συνθήματα όπως «Ζήτω η 21η Απρίλη» και «Μόνο Χρυσή Αυγή ρε» ενώ σε προγραμματισμένη και ανακοινωμένη παράσταση διαμαρτυρίας με θέμα τον Γ.Παύλο στη συνεδρίαση των καθηγητών του τμήματος ΗΜΜΥ, οι συγκεκριμένοι φοιτητές κάλεσαν σε αντισυγκέντρωση με σκοπό να υπερασπιστούν τον καθηγητή. Με αυτόν τον τρόπο ανέλαβαν στην ουσία καθαρά αντιδραστική και φιλοφασιστική δράση με κίνδυνο να συσπειρώσουν γύρω τους και άλλους αντιδραστικούς φοιτητές, που επικροτούν την εντατικοποίηση των σπουδών σε ένα «καθαρό» από πολιτικές απόψεις και συλλογικότητες πανεπιστήμιο και εναντιώνονται σε κάθε αγωνιστική κίνηση που μπορεί να τους «χαλά το μάθημα». Ας αναλογιστεί κανείς την επικινδυνότητα της ύπαρξης ενός τέτοιου πυρήνα εντός των σχολών και τις επιπτώσεις του στην προσπάθεια διεξαγωγής αγώνων όπως στον αγώνα για τη λέσχη/σίτιση και σ’ αυτόν για τη μη μεταφορά της αρχιτεκτονικής. Εξάλλου είναι γνωστός ο ρόλος του φασισμού στην καταστολή των αγώνων και του συνδικαλισμού όπως για παράδειγμα η δολοφονική επίθεση χρυσαυγιτών σε μέλη του ΠΑΜΕ στο Πέραμα λίγα μέτρα μακριά από την πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης καθώς και αμέτρητες άλλες επιθέσεις σε οργανώσεις του κινήματος, στέκια, καταλήψεις, αντιφασίστες.

Για τους παραπάνω λόγους έγινε προσπάθεια από οργανωμένες δυνάμεις -αλλά και μεμονωμένα άτομα- να φιμωθεί η φασίζουσα ρητορεία εντός των χώρων του πανεπιστημίου με διάφορες αντιφασιστικές δράσεις, που είχαν ως στόχο να καταδειχτούν οι φυσικοί φορείς του φασισμού στη σχολή και να γίνει ξεκάθαρο ότι δε θα γίνεται ανεκτή και δε θα μένει αναπάντητη καμιά φασιστική πρόκληση. Ως απάντηση την άνοιξη του ΄16 έγινε κακοφτιαγμένη μήνυση με βαριές κατηγορίες από το προαναφερθέν τσιράκι και ομοϊδεάτη του Παύλου σε δύο μέλη της ΕΑΑΚ και ένα μέλος του Αυτόνομου Σχήματος και του Πέλοτο. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει γίνει και «τυχαία» ερώτηση στη βουλή από τη Χρυσή Αυγή όπως και ότι σε ένα κείμενο που έγραψε ο Γ.Παύλος σχετικά με την υπόθεση, συνυπογράφει μεταξύ άλλων και η συνήγορος του δολοφόνου του Π. Φύσσα Ρουπακιά Τσαμπάζη Χριστίνα. Στη συνέχεια και λίγο καιρό αργότερα έγινε μήνυση και από τον ίδιο τον καθηγητή σε 11 άτομα, 3 μέλη του Αυτόνομου Σχήματος, 4 των Αγωνιστικών Κινήσεων και 4 της ΕΑΑΚ ως υποκινητές του κλίματος βίας και τρομοκρατίας. Η τελευταία υπόθεση επειδή βασιζόταν στις αερολογίες του εν λόγω καθηγητή αλλά και λόγω της μαζικής κινητοποίησης του κινήματος, μπήκε στο αρχείο και οι μηνυμένοι απαλλάχθηκαν των κατηγοριών. Πρόσφατα όμως προστέθηκαν τρία νέα άτομα στην πρώτη υπόθεση με τις βαριές κατηγορίες από τα οποία ένα είναι μέλος του Αυτόνομου Σχήματος και του Πέλοτο και δύο είναι μέλη της ΕΑΑΚ. Είναι προφανές ότι τα άτομα που κατηγορούνται επιλέχθηκαν απολύτως στοχευμένα με μοναδικό κριτήριο τη δημόσια συνδικαλιστική και αντιφασιστική τους δράση από τον Παύλο και τους συν αυτώ παρατρεχάμενους φοιτητές με σκοπό να κατασταλούν οι αγωνιστικές φωνές και να τρομοκρατηθεί το αντιφασιστικό κίνημα στις σχολές.

Σήμερα, στη συνθήκη όξυνσης του εθνικιστικού λόγου λόγω του μακεδονικού, ο Παύλος φαίνεται να κάνει δηλώσεις υπέρ των συλλαλητηρίων, να πρωτοστατεί σε αυτά και να επιβεβαιώνει έτσι μέχρι και τον πιο δύσπιστο για τις απόψεις του. Εξάλλου το προσωπείο των εθνικιστικών συλλαλητηρίων έχει πέσει μετά από τις τόσες επιθέσεις σε δομές αγώνα (ΕΚΧ Σχολείο, Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, εμπρησμός κατάληψης Libertatia), τη βεβήλωση των μνημείων του ολοκαυτώματος και τις επιθέσεις σε φωτορεπόρτερ, ομοφυλόφιλους, μετανάστες, αγωνιζόμενους ανθρώπους, κομμουνιστές και αναρχικούς. Στην πόλη μας η τελευταία είδηση στοχοποίησης του καθηγητή στο 3ο ΓΕΛ λόγω της αντιφασιστικής του τοποθέτησης με φασιστικά σύμβολα και συνθήματα στους τοίχους του σχολείου με την υπογραφή της Χρυσής Αυγής αποδεικνύει τις επικίνδυνες προεκτάσεις που ήταν επακόλουθο να πάρει ο «αγνός πατριωτισμός» των συλλαλητηρίων και των εθνικιστικών μαθητικών καταλήψεων κάτω από τις σωστές συνθήκες.

Το φοιτητικό όπως και όλα τα άλλα κινήματα οφείλει να επαγρυπνά και να έχει τα απαραίτητα αντανακλαστικά απέναντι στο φασισμό και σε όσους του δίνουν ζωή (με τα λόγια ή/και με τις πράξεις τους), ώστε να μπορεί να προστατέψει πολιτικά τον εαυτό του και τους αγωνιστές που το απαρτίζουν για να μπορεί να υπάρχει και αύριο. Εντός των καταλήψεων ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης ανέπτυξε αντιφασιστική δράση, όπως όφειλε, παρεμβαίνοντας στην πόλη και στα σχολεία για το μακεδονικό και προστάτευσε αγωνιζόμενο μέλος του που δέχθηκε απειλή από τον ακροδεξιό μπράβο, που είναι διοργανωτής και μπροστάρης των συλλαλητηρίων και των μαθητικών καταλήψεων και πορειών, καταγγέλλοντάς τον δημόσια. Τέλος, το φοιτητικό και αντιφασιστικό κίνημα της πόλης έδειξε την αλληλεγγύη του στους αγωνιστές φοιτητές που διώχθηκαν στο παρελθόν από τον φασίστα καθηγητή Γεώργιο Παύλο και τα τσιράκια του και θα το ξανακάνει μην αφήνοντας κανένα μόνο του στα χέρια της καταστολής από μηνύσεις φασιστών.

Την Τετάρτη 20/2/19 στις 9:00 καλούνται να απολογηθούν στον ανακριτή οι τρεις νέοι κατηγορούμενοι αγωνιστές που προστέθηκαν στην μήνυση του υποτακτικού και ομοϊδεάτη του Παύλου. Δε θα αφήσουμε κανένα μόνο του στην καταστολή. Δε θα κάνουμε τη χάρη σε κράτος και φασίστες να πάψουμε να αγωνιζόμαστε για τις ανάγκες μας και για αυτά που μας ανήκουν. Κάθε κίνηση καταστολής θα μας βρίσκει απέναντι τους ακόμα πιο ενωμένους, ακόμα πιο αποφασισμένους, ακόμα πιο σίγουρους για το δίκαιο του αγώνα. Στους άνεμους που σπέρνετε θα θερίζετε θύελλες.

Ο αντιφασιστικός αγώνας είναι αναπόσπαστο κομμάτι του συνολικού αγώνα ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο. Ούτε σπιθαμή γης στους φασίστες. Αλληλεγγύη στους διωκομένους για τη συνδικαλιστική και αντιφασιστική τους δράση. Συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια την Τετάρτη 20/2 στις 8.30 π.μ.

 

Σχετικά άρθρα

Οξύ σχόλιο του ΣυΡιζΑ Ξάνθης

Super User

Κάλεσμα της νεολαίας του ΣυΡιζΑ

Super User

“Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην απεργία”

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies