INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο Κρήτης

Διαδηλωτές με πανό και συνθήματα υποδέχθηκαν στο Ηράκλειο τους συμμετέχοντες στο συνέδριο που συνδιοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο “The Harry S. Truman Research Institute for the Advancement of Peace” του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ και με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν έξω από την Ανδρόγεω φορείς και συλλογικότητες, αντέδρασαν στη διεξαγωγή του συνεδρίου την ώρα που -όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση- είναι νωπές οι μνήμες από τις σφαγές των Ισραηλινών στην Λωρίδα της Γάζας.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Με νωπό ακόμα το αίμα από τις ισραηλινές σφαγές στη πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι νεκροί Παλαιστίνιοι ξεπέρασαν τους 2.300 (600 παιδιά) οι τραυματίες τους 11.000, οι εκτοπισμένοι μέσα στη Λωρίδα της Γάζας τους 540.000 και σχεδόν 100.000 χωρίς σπίτι, τεράστιες καταστροφές σε υποδομές, το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο “The Harry S. Truman Research Institute for the Advancement of Peace” του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ και με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, συνδιοργανώνουν Συνέδριο στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2014.

Η αντίδρασή μας στηρίζεται στο κάλεσμα της Παλαιστινιακής Καμπάνιας για Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ (PACBI), το οποίο υποστηρίζουν, πέραν από πλήθος καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών ανά τον κόσμο, τόσο η ισραηλινή ομάδα Boycott from within (Μποϊκοτάζ εκ των έσω, δηλαδή υποστήριξη του μποϊκοτάζ από ισραηλινούς πολίτες) όσο και εκατοντάδες εβραίοι επιζώντες ή απόγονοι επιζώντων του ολοκαυτώματος, στο οποίο κάλεσμα μεταξύ άλλων αναφέρονται: «Εμείς, οι Παλαιστίνιοι ακαδημαϊκοί και άνθρωποι του πολιτισμού, καλούμε τους συναδέλφους μας στη διεθνή κοινότητα να μποϋκοτάρουν με σταθερότητα όλο το φάσμα των ακαδημαϊκών και πολιτιστικών φορέων ως συνεισφορά στον αγώνα προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην κατοχή από το Ισραήλ, στην αποικιοκρατία και στην πολιτική του απαρτχάϊντ».

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ υποστηρίζει άμεσα την κατοχή και είναι άμεσα συνένοχο στις ισραηλινές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Συγκεκριμένα, το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ έχει αποκτήσει παρανόμως ένα μέρος των 3.345 στρεμμάτων της παλαιστινιακής γης που έχουν κατασχέσει οι ισραηλινές αρχές κατοχής από το 1968, ένα χρόνο μετά την έναρξη της στρατιωτικής κατοχής της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης (στην οποία συμπεριλαμβάνεται η Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ). Στο κομμάτι αυτό χτίστηκαν η πανεπιστημιούπολη και οι φοιτητικές εστίες στο Όρος Σκοπός. Η νομική βάση της παρανομίας του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ έγκειται στο γεγονός ότι αυτή η γη είναι μέρος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, η οποία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο εντάσσεται στα κατεχόμενα εδάφη. Η μονομερής προσάρτηση από το Ισραήλ της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ στο Κράτος του Ισραήλ και η εφαρμογή της ισραηλινής εσωτερικής νομοθεσίας σε αυτή, αποτελούν παραβιάσεις της 4ης Σύμβασης της Γενεύης και έχουν καταγγελθεί επανειλημμένα ως άκυρες από τη διεθνή κοινότητα, καθώς και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με την απόφαση 252 (21 Μαΐου του 1968).

Επιπλέον, μέχρι πριν από λίγο καιρό, αντιπρόεδρος εξωτερικών σχέσεων του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουαλήμ ήταν ο Carmi Gillon, πρώην Διευθυντής των Υπηρεσιών Γενικής Ασφάλειας (γνωστών και ως Σαμπάκ), που είναι ιδιαιτέρως διαβόητες για τα βασανιστήρια και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Φέτος το Γενάρη, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Δανία για να παραστεί σε προβολή του ντοκιμαντέρ “The Gatekeepers”, αναγκάστηκε να φύγει άρον-άρον φοβούμενος ενδεχόμενη σύλληψη εξαιτίας μήνυσης που υποβλήθηκε εναντίον του για διάπραξη εγκλημάτων.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ είναι μεταξύ των ισραηλινών πανεπιστημίων που στάθηκαν στο πλευρό του ισραηλινού στρατού ενώ διέπραττε τις τωρινές σφαγές εναντίον Παλαιστινίων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, διεξάγοντας καμπάνιες αλληλεγγύης και ενθαρρύνοντας τους Ισραηλινούς στρατιώτες που σκότωναν άμαχους στη Γάζα. Μια ανακοίνωση που κυκλοφόρησε στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, ανακοίνωνε τη συλλογή αγαθών, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων υγιεινής, τροφίμων και τσιγάρων «για τους (Ισραηλινούς) στρατιώτες στο μέτωπο».

Το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ εμπλέκεται επιπλέον και σε εγκλήματα κατά της παλαιστινιακής πολιτιστικής κληρονομιάς, και συγκεκριμένα εμπλέκεται στην κλοπή δεκάδων χιλιάδων βιβλίων από παλαιστινιακές βιβλιοθήκες που κατέληξαν στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, η οποία αργότερα έγινε η Εθνική Βιβλιοθήκη του Ισραήλ.

Από την άλλη, στην Ελλάδα της υποτέλειας και του μνημονίου για αρκετούς κύκλους σε πανεπιστήμια, πολιτιστικά και πάσης φύσεως ιδρύματα και διαχειρίζονται κοινοτικά κονδύλια, το αίμα των χιλιάδων νεκρών της Γάζας δεν αξίζει τίποτε μπροστά στην εξασφάλιση της υποστήριξης του Ισραήλ. Η οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας με σιωνιστές παράγοντες που διαμορφώνουν την ισραηλινή κοινή γνώμη και στηρίζουν το νέο ναζιστικό ολοκαύτωμα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, θεωρείται πρώτα απ’ όλα επιτυχία για κάποιους και σίγουρη και προσοδοφόρα επένδυση για το μέλλον. Από το 2009, οι ελληνικές κυβερνήσεις, η μια μετά την άλλη, ομνύουν σε μια σταθερή πολύπλευρη οικονομική, πολιτική και πολιτιστική συνεργασία με το Ισραήλ, προσδίδοντάς της στρατηγικό χαρακτήρα για τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης στη χώρα μας.

Το εβραϊκό πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ είναι το κατεξοχήν κέντρο διαμόρφωσης και παραγωγής της σιωνιστικής ατζέντας στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Ισραήλ. Η συνεργασία του πανεπιστημίου με το σιωνιστικό στρατό είναι σταθερή και μακρόχρονη, το ίδιο συμβαίνει και με την στρατιωτική βιομηχανία της χώρας.

Καλούμε όσους/ες δήλωσαν συμμετοχή στο συνέδριο, να την ακυρώσουν ως μια στοιχειώδη έκφραση αλληλεγγύης στον σφαγιαζόμενο παλαιστινιακό λαό.

Καλούμε το κοινό να μποϊκοτάρει το συνέδριο του οποίου η συνδιοργάνωση από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, αποτελεί αδιανόητη προσβολή στο νόημα της ειρήνης.

Έξω οι ισραηλινοί φονιάδες από την Ελλάδα! Όχι στον πολιτισμό των δολοφόνων!

  • Σύλλογος Παλαιστινίων Κρήτης
  • Πρωτοβουλία Ηρακλείου «Ένα Καράβι για τη Γάζα»
  • Φίλοι του Αγωνιζόμενου Παλαιστινιακού Λαού
  • Συνέλευση Πολιτών Μασταμπά-Ατσαλένιου-Θερίσσου.

Και μία απάντηση

Ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του πανεπιστημίου Κρήτης Ανδρέας Στεργίου, απαντά στις αντιδράσεις που προκαλούνται ενόψει του συνεδρίου που οργανώνει στο Ηράκλειο το πανεπιστήμιο και στηρίζει η περιφέρεια, με τη συμμετοχή πανεπιστημίου του Ισραήλ που έχει υποστηρίξει τις σφαγές των Παλαιστινίων Ο κ. Στεργίου, στην απάντηση που δίνει προς τους διοργανωτές των αντιδράσεων, δεν αμφισβητεί τη δράση αυτή των Ισραηλινών, όμως δηλώνει πως δεν σχετίζεται το συνέδριο με το θέμα αυτό και διατυπώνει τον απίστευτο ισχυρισμό πως με τις αντιδράσεις «εξυπηρετούνται αλλότριοι σκοποί»!

Είναι καινοφανές πάντως, αφού ο καθηγητής δεν αμφισβητεί τη συγκεκριμένη δράση του ισραηλινού πανεπιστημίου, να διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι περίπου «δεν μας αφορά το θέμα» κι ότι οι αντιδράσεις στο όνομα της υπεράσπισης της ζωής, να θεωρούνται ότι υπονομεύουν (!) μια επιστημονική συνάντηση (άραγε η ίδια η επιστήμη τι άλλο από την ανθρώπινη ζωή και τις αξίες της εξυπηρετεί;) και εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς…

Την ανακοίνωση του κ. Στεργίου μπορείτε να διαβάσετε στο candianews. Περισσότερες πληροφορίες για το Ινστιτούτο Τρούμαν και το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο στο intifadagr.wordpress.

πηγές: ekriti,cretalive, omniatv

 

Σχετικά άρθρα

Παραλήρημα με χρυσαυγίτικη φρασεολογία από τον αντιπεριφερειάρχη Χίου

Super User

Στοιχεία για τη χρήση του διαδικτύου

Super User

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή Π.Α.Μ.-Θ.

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies