INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Το ιθαγενικό κίνημα πάλι μπροστά για τη σωτηρία της μάνας γης

Συναγερμό έχει σημάνει στους ιθαγενείς η απόφαση του Έβο Μοράλες να ξεκινήσει η κατασκευή του δρόμου τριακοσίων χιλιομέτρων μέσα στον Αμαζόνιο. Ήδη έχουν αρχίσει πορείες και διαδηλώσεις, ενώ οι ιθαγενείς προχωρούν σε έκτακτο συμβούλιο καλώντας τον λαό σε μαζική αντίσταση κατά του έργου.

Σε εξέγερση καλεί ο ιθαγενικός κόσμος τον λαό της Βολιβίας για τη σωτηρία τού Αμαζόνιου και του Εθνικού Πάρκου Isiborο Sécure (TIPNIS). Σ’ αυτή την κίνηση προχώρησαν το ιθαγενικό κίνημα, οργανώσεις του, υπερασπιστές της φύσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετά την απόφαση του Έβο Μοράλες να δώσει το πράσινο φως για την κατασκευή τού αυτοκινητόδρομου τριακοσίων χιλιομέτρων που θα κόψει στη μέση το τροπικό δάσος, το σπίτι του ΤΙPNIS και σπίτι μιας μοναδικής στο είδος της βιοποικοιλότητας στον κόσμο. Ο «αριστερός» και «ιθαγενής» Έβο Μοράλες παραδίδει μ’ αυτό τον τρόπο τον βολιβιανό Αμαζόνιο στα συμφέροντα των καλλιεργητών κόκας, της εξορυκτικής βιομηχανίας και των υδροηλεκτρικών φραγμάτων. Παρά τα κροκοδείλια δάκρυά του σε δηλώσεις του για «ξένες πιέσεις τού περιβαλλοντικού αποικιοκρατικού ιμπεριαλισμού», ό ίδιος προδίδει τον πολύχρονο αγώνα των ιθαγενών για τη σωτηρία του φυσικού τους χώρου και κόσμου, έναν αιματηρό αγώνα που είχε προσωρινά σταματήσει το έργο μετά από επίμονες πορείες διαμαρτυρίας και συγκρούσεις με την αστυνομία.

Στην πραγματικότητα ο Έβο Μοράλες υποχωρεί στις πιέσεις της εξορυκτικής βιομηχανίας, των επενδυτών μεγα-φραγμάτων και στα συμφέροντα των μεγαλοκαλλιεργητών κόκας, γεωργικών προϊόντων και μεγαλοκτηνοτρόφων, υποστηρίζοντας ότι ο δρόμος είναι αναγκαίος για την οικονομική ανάπτυξη της Βολιβίας. Ενώ ανακηρύχτηκε υπερασπιστής των ιθαγενών δικαιωμάτων και προστάτης της μητέρας γης, τελικά αποδείχτηκε ότι αυτό ήταν απλώς μια μάσκα, καθώς παραμένει πιστός στους καλλιεργητές κόκας της Chapare, των οποίων τα προϊόντα προέρχονται άμεσα από την παραγωγή κοκαΐνης σε περισσότερο από το 90%.

Το Τίπνις(TIPNIS) είναι το σπίτι 14.000 ιθαγενών που ασχολούνται με το ψάρεμα και την οικιακή γεωργία, μια ξεχωριστή ιθαγενική κοινότητα που κινδυνεύει άμεσα η πολιτιστική και υπαρξιακή της ταυτότητα αν γίνει τελικά το έργο. Η αποψίλωση που θα συνοδεύσει το έργο θα φτάσει το 64% του τροπικού δάσους στα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, αφανίζοντας τον Αμαζόνιο σε μια έκταση 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ένα χώρο στενά συνδεδεμένο με τη ζωή και την ιθαγενική κουλτούρα πολλών φυλών όπως των Moxeños, Yurakarés και Chimanes.

Η συμμετοχή της Βραζιλίας και της Κίνας στη κατασκευή του δρόμου και στο σχεδιαζόμενο έγκλημα είναι ήδη εμφανής και αποκαλύφθηκε με τη συμμετοχή τραπεζών και μεγαλοεπενδυτών με σκοπό τη μελλοντική διαχείριση του φυσικού πλούτου και των κερδών πού θα αποφέρει και για τα ταμεία της κυβέρνησης.

Ο πρώην πρόεδρος του υποκέντρου τού TIPNIS Fernando Vargas και τώρα περιβαλλοντικός ακτιβιστής, κάλεσε τον βολιβιανό λαό «να προετοιμαστεί για μια αποτελεσματική εξέγερση για να προστατεύσει το TIPNIS από την καταστρεπτική πολιτική της κυβέρνησης». Σε μια έκτακτη συνάντηση που έγινε στην πόλη Τρινιντάντ στις 11 Αυγούστου από την Κεντρική Εθνική Λαϊκή Δημοκρατία του Βένε (CPEM-B), ενός υποκέντρου της περιφέρειας TIPNIS, εκπροσώπους των ιθαγενών οργανώσεων, ιστορικούς ηγέτες του ιθαγενούς κινήματος, τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλους τομείς της κοινωνίας των πολιτών, ορίστηκε μια εθνική στρατηγική για την υπεράσπιση του TIPNIS, τα δικαιώματα των αυτοχθόνων λαών, της μητέρας γης και της ζωής. Μετά από ευρεία ανάλυση και συζήτηση σχετικά με αυτή την κατάσταση, καταγγέλλουν:

  • Την πτώση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πού συνεπάγεται η κατάργηση του νόμου 180 «Προστασία, ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη του TIPNIS» και την αντικατάστασή του από τον νόμο 266. Δεδομένου ότι αποτελεί κανόνα που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτός ό νέος νόμος δεν μπορεί να αποτελεί μέρος του συντάγματος. Αυτός ο νόμος δεν προστατεύει την εγχώρια επικράτεια, καθώς προωθεί την επιθετική χρήση των φυσικών πόρων και θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη αυτοχθόνων πληθυσμών και όλων των μορφών ζωής σε αυτό το έδαφος. Η δήθεν συναίνεση που επικαλείται ή κυβέρνηση, ότι δηλαδή έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των ιθαγενών, είναι ψέμα. Όποια «συμφωνία» έγινε ήταν κατόπιν εκβιασμών, παραχωρήσεων και δωροδοκίας, με την παρουσία ξένων με τον ιθαγενικό κόσμο και τα δικαιώματά του
  • Το γεγονός του εκβιασμού και της δωροδοκίας είναι γνωστό, με ηθικό αυτουργό τον κυβερνήτη Senise στις αυτόχθονες περιοχές TIM και TIMI, που χρησιμοποιεί δημόσιους πόρους για να προκαλέσει την αποδυνάμωση της οργανικής μας δομής, διαίρεσης και αντιπαράθεσης μεταξύ των αυτόχθονων αδελφών.

Χαιρετίζουμε και συγχαίρουμε τον βολιβιανό λαό, ο οποίος στα εννέα τμήματα (γεωγραφικές περιφέρειες) εξέφρασε την υποστήριξή του και την αλληλεγγύη του προς τη δίκαιη αιτία που αγκαλιάζουμε. Υπό αυτή την έννοια, έχουν την αναγνώρισή μας να συνεχίσουν με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, που μας εντάσσουν σε μια ενιαία κοινωνική συμμαχία και προειδοποιούμε ότι εάν ολοκληρωθεί η έκδοση του προαναφερθέντος νόμου, θα συγκαλέσουμε μια Δεύτερη Εθνική Συνάντηση για να διατυπώσουμε μια ενιαία στρατηγική για την υπεράσπιση των ΤΙΠΝΙΣ, του Ελ Μπάλα και Τσέπι, Τασικία, Μποσκ Τσιμάν, Ροσίτα και από άλλες επιθέσεις στη μητέρα Γη.

Ο σχεδιασμός του δρόμου που διασχίζει την καρδιά του TIPNIS δεν ευνοεί τις παραποτάμιες κοινότητες. Αυτό είναι ένα σαφές παράδειγμα ότι ο δρόμος έχει ως στόχο να ευνοήσει τα συμφέροντα άλλων τομέων, σε βάρος των αυτοχθόνων λαών αυτής της επικράτειας.

Η κυβέρνηση έχει χάσει τον σεβασμό των ιθαγενικών εδαφών, εκθέτοντάς τα στα συμφέροντα των διακρατικών κεφαλαίων και άλλων ιδιωτικών συμφερόντων, θέτοντας σε κίνδυνο την κοινωνική και πολιτιστική ύπαρξη και συνέχεια των αυτοχθόνων λαών. Όχι μόνο τα εδάφη δεν γίνονται σεβαστά, αλλά ό αγώνας μας καταπνίγεται όταν υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας.

Για αυτούς τούς λόγους καλούμε όλους τους κοινωνικούς τομείς, τους αστικούς, τους αγροτικούς, τους άνδρες και τις γυναίκες του βολιβιανού λαού, να ενταχθούν και να ενισχύσουν την επαγρύπνηση που έχουμε εγκαταστήσει στην κεντρική πλατεία της πόλης της Αγίας Τριάδας Μπενί, να γνωστοποιήσουμε σε ολόκληρο τον κόσμο μας την απόρριψη της έκδοσης του νόμου 266 και την ανάκληση του νόμου 180 για προστασία του TIPNIS, να καταγγείλουμε και να καταργήσουμε την άμεση προσβολή και ασέβεια προς τους αυτόχθονες πληθυσμούς της επικράτειας του TIPNIS. Να δημιουργήσουμε μια ενιαία στρατηγική νομικής υπεράσπισης, με τις επιτροπές των διαφόρων ομάδων κάθε τμήματος να ξεκινήσουν κοινές νομικές ενέργειες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Αίτημα προς τους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων για άμεσο έλεγχο της υποτιθέμενης διαβούλευσης που πραγματοποίησε η εθνική κυβέρνηση το 2012.

Προτείνουμε την πραγματοποίηση ενός εθνικού δημοψηφίσματος για να αποφασίσουμε για τις πολιτικές που επιτίθενται στη μητέρα γη, όπως οι κινεζικές επενδύσεις, ο νόμος της κόκας, τα υδροηλεκτρικά φράγματα και άλλα μεγάλα έργα που βλάπτουν τη ζωή.

Ζητάμε να γίνει επιτέλους σεβαστό το δικαίωμά μας για αυτοδιάθεση, όπως αναγνωρίζεται από το πολιτικό σύνταγμα του κράτους. Επειδή τα ποτάμια είναι τα μέσα μεταφοράς μας, ο δρόμος δεν θα περάσει από το TIPNIS!

 

Σχετικά άρθρα

Γαλλία-Ελλάδα: Καραβάνι αλληλεγγύης

Super User

Αντιφασιστική-αντιρατσιστική διαδήλωση στη Στοκχόλμη

Super User

Καναδάς: Ενθαρρύνοντας τα εγκλήματα της εξορυκτικής “Barrick Gold”

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies