INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης

Αναδημοσιεύουμε το εβδομαδιαίο “δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης” που εξέδωσε η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας:

  • Δύο ακόμη εργοδοτικές δολοφονίες που βαφτίστηκαν “εργατικά ατυχήματα” σημειώθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο στη Φλώρινα. Συγκεκριμένα, ένας εργάτης έχασε τη ζωή του σε εργασίες ασφαλτόστρωσης λίγο έξω από τη Φλώρινα και ένας ακόμα εργαζόμενος σε εργολάβο της Δ.Ε.Η. στο ορυχείο του νότιου Πεδίου. Και στις δύο περιπτώσεις -όπως και στο μεγαλύτερο ποσοστό- τα εργατικά ατυχήματα ή δυστυχήματα δεν οφείλονται στην ατυχία, αλλά στο ότι δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.
  • Την προκλητική στάση των υπευθύνων του καταστήματος κατήγγειλε με παρέμβαση στις 5 Δεκέμβρη στον «Γερμανό» Καλλιθέας το κλαδικό συνδικάτο και αλληλέγγυες-αλληλέγγυοι.
  • Τη δέσμευση της εργοδοσίας ότι θα καταβάλει τα οφειλόμενα δεδουλευμένα απέσπασαν οι εργαζόμενοι της ΕΒΓΑ.Η εργοδοσία δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει “έναντι” του μισθού μηνός Νοέμβρη και στις 10 Δεκέμβρη θα καταβάλει την ολική εξόφληση του μισθού σε όλους τους εργαζόμενους. Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν τετράωρη στάση εργασίας, ενώ στις3 Δεκέμβρη συμμετείχαν στην 24ωρη πανελλαδική-πανεργατική απεργία.
  • Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας στις αποθήκες «Διακίνηση» οι εργαζόμενοι της εταιρείας. Η εργοδοσία της «Διακίνησης» -θυγατρική της ΕΛΓΕΚΑ- αφού ξεζούμισε τους εργαζόμενους τους στέλνει στην ανεργία, πετώντας τους κυριολεκτικά στον δρόμο. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή και τον προϊστάμενο τής αποθήκης, η εταιρεία δεν μπορεί να εξασφαλίσει την εργασία για το προσωπικό που απασχολεί, καθώς -όπως επικαλέστηκαν πριν από ένα μήνα περίπου- έχουν προχωρήσει σε λήξη της σύμβασης με την εταιρεία “Μαρινόπουλος” Α.Ε.
  • Την αντισυνδικαλιστική στάση της εργοδοσίας στα Μεταλλεία Φωκίδας καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Η εργοδοσία απειλεί τους εργαζόμενους να υπογράψουν κατά του σωματείου αν θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται, ενώ δεν δίστασε να τους ζητήσει να υπογράψουν σε μία λευκή κόλλα χαρτί, που αργότερα εμφανίστηκε σαν καταγγελία ενάντια στους συνδικαλιστές. Προηγουμένως οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τη χειροτέρευση των συνθηκών δουλειάς και αυτές οι καταγγελίες προκάλεσαν ελέγχους από την Επιθεώρηση Μεταλλείων. Η απάντηση της εργοδοσίας ήταν οργισμένη. Μάζεψε τρεις φορές τους εργαζόμενους για να συκοφαντήσει το σωματείο και να τους απειλήσει πως αν συνεχιστούν οι έλεγχοι υπάρχει κίνδυνος να σφραγιστούν τα μεταλλεία. Η εργοδοσία έφτασε μάλιστα μέχρι στο σημείο να οργανώσει συγκέντρωση εργαζομένων ενάντια στους υπόλοιπους, ενώ προσπάθησε να στρέψει και τους εργολάβους των φορτηγών ενάντια στο επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων, το οποίο είχε χωρίς επιτυχία προσπαθήσει να αλώσει και να το μετατρέψει σε εργοδοτικό. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν αυτή την άθλια τακτική της εργοδοσίας, πίσω από την οποία προσπαθεί να συσκοτίσει τις ακόμα πιο άθλιες συνθήκες εργασίας μέσα στις στοές των μεταλλείων, συνθήκες σύγχρονου κάτεργου.

 

Σχετικά άρθρα

Στοιχεία για την ανεργία τον Ιούλιο

Super User

Ερώτηση του Κ.Κ.Ε. για την ευλογιά σε Α.Μ.-Θ.

Super User

“Δικαιούμαστε όλοι άδεια με αποδοχές και επίδομα αδείας”

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies