INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης

Αναδημοσιεύουμε το εβδομαδιαίο δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης που εξέδωσε η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας:

 • Δώδεκα χρόνια Ε.Σ.Ε. Θεσσαλονίκης – Θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στις 13 και 14 Οκτωβρίου για τον αναρχοσυνδικαλισμό σήμερα και μια ελευθεριακή κριτική στη ρώσικη επανάσταση. Επίσης, θέατρο σκιών, ρεμπέτικο-λαϊκό γλέντι και post punk new wave bar. Γκαρμπολά 4, Μπιτ παζάρ (“Sabot”), Θεσσαλονίκη.
 • Χριστοφορίδη μην ξεχνάς! Μας χρωστάς” αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ε.Σ.Ε. Αθήνας, σχετικά με την κλοπή των δεδουλευμένων των πρώην εργαζομένων της ιδιωτικής κλινικής «Νέο Αθήναιον» από τον απατεώνα-ιδιοκτήτη της κλινικής Μιχάλη Χριστοφορίδη. Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση: “Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήσαμε παρέμβαση μαζί με αλληλέγγυους/ες και πρώην εργαζόμενους/ες της κλινικής «Νέο Αθήναιον» στο συνέδριο που μιλούσε ο πρώην ιδιοκτήτης της Μιχάλης Χριστοφορίδης. Η κλινική ανέστειλε τις λειτουργίες της αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους και χρωστώντας τους πολλές χιλιάδες ευρώ. Ο ίδιος πλέον συνεργάζεται με την «Κεντρική κλινική Αθηνών» και διατηρεί προσωπικό ιατρείο. Ως Ε.Σ.Ε. έχουμε παλαιότερα παρέμβει και στα δυο μέρη. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Ελληνικό Κολλέγιο Χειρουργών και από την «Κεντρική κλινική Αθηνών» στο “Divani Caravel”. Την ώρα που είχε προγραμματιστεί να μιλήσει, ανεβήκαμε με πανό και συνθήματα στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου και μπήκαμε στον χώρο που διεξαγόταν το συνέδριο. Τραμπουκισμοί που πήγαν να λάβουν χώρα από ανθρώπους της διοργάνωσης απωθήθηκαν ακόμα και από κόσμο που είχε έρθει για να παρακολουθήσει το συνέδριο. Για μία ακόμη φορά ο Χριστοφορίδης κατάλαβε ότι δεν ξεχνάμε και δώσαμε το μήνυμα ότι ανάλογες πρακτικές δεν περνάνε. Χριστοφορίδη μην ξεχνάς! Μας χρωστάς – Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας».
 • Αναβολή λόγω… υπερβολικά μεγάλου διαλλείματος πήρε στις 3 Οκτωβρίου η δίκη του αστυνομικού Δροσίδη που τραυμάτισε την Κωνσταντίνα Παπουτσή στις 10 Ιουνίου του 2014 και παραπέμφθηκε στα δικαστήρια με αυτεπάγγελτη δίωξη. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 15 Μαΐου 2018 λόγω πινακίου. Ακριβέστερο όμως είναι ότι αναβλήθηκε λόγω υπερβολικά μεγάλου διαλλείματος του δικαστηρίου (δύο ώρες περίπου), γεγονός που δεν επέτρεψε να εξαντληθεί το πινάκιο.
 • Εντατικοποίηση της δουλειάς, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στην τσιγαροβιομηχανία «Παπαστράτος» στον Ασπρόπυργο. Όπως καταγγέλλουν, αυξήθηκαν οι μέρες και ώρες δουλειάς για τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Με έξι και επτά συνεχόμενες μέρες δουλειάς, δύο 12ωρες βάρδιες και μόνο ένα ελεύθερο Σαββατοκύριακο κάθε μήνα.
 • Με… κουπόνια σούπερ μάρκετ πληρώνει τους εργαζόμενους η εταιρεία «Staff S.A.» στη Λάρισα. Όπως καταγγέλλουν, η εργοδοσία της εταιρείας ενώ τους έχει αφήσει απλήρωτους για τρεις και πλέον μήνες, αποφάσισε να πληρώσει τις χρωστούμενες υπερωρίες με… κουπόνια σούπερ μάρκετ.
 • Στάσεις εργασίας πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι 32 εργαζόμενοι στην καθαριότητα του νοσοκομείου Δράμας, που πετιούνται στην ανεργία μετά από 22 χρόνια δουλειάς. Οι εργαζόμενοι απαιτούν να μη γίνει καμία απόλυση.
 • Απλήρωτοι εδώ και περίπου τέσσερις μήνες οι εργαζόμενοι της εταιρίας «Diαmont Print» με έδρα τη Μάνδρα Αττικής. Δηλώνουν δε έτοιμοι να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που η απληρωσιά συνεχιστεί.
 • Επίθεση της εργοδοσίας των «Media Markt», που μετά τις αλλαγές συμβάσεων μέσα στο καλοκαίρι συνεχίζει πιο επιθετικά τις απολύσεις και ταυτόχρονα προσπαθεί να τρομοκρατήσει, μοιράζοντας επιπλήξεις σε εργαζόμενους επειδή δήθεν «δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους». Ωράρια-λάστιχο, τρομοκρατία, χωρίς ρεπό και εντατικοποίηση της δουλειάς, είναι μερικά από τα… καλούδια που προσφέρει η εργοδοσία.
 • Στάσεις εργασίας πραγματοποίησαν την Τρίτη 3 Σεπτέμβρη εργαζόμενοι σε οικοδομικές εργασίες στα 8μηνα του δήμου Χαλανδρίου και στο εργοτάξιο ανακαίνισης του “Αστέρα” Βουλιαγμένης. Στον δήμο έγινε με αίτημα να ληφθούν μέτρα ατομικής προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο εργασίας, ενώ στην περίπτωση του “Αστέρα” έγινε προκειμένου να πραγματοποιήσουν τη γενική συνέλευση. Στο μεταξύ, με νέα στάση εργασίας που πραγματοποίησαν την Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο ανακαίνισης του “Αστέρα” Βουλιαγμένης, απαίτησαν αυξήσεις στα μεροκάματα τους.
 • Συνεχίζει το μπαράζ απολύσεων των εργαζομένων η εργοδοσία της «General Electric». Την ίδια ώρα που με απολύσεις επιχειρεί την μείωση του προσωπικού, η διοίκηση της εταιρείας επιχειρεί να έχει τους εργαζόμενους σαν εργολαβικούς.
 • Να μην ανανεώσει σύμβαση εγκύου εργαζόμενης από το κεντρικό κατάστημα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας αποφάσισε η εργοδοσία της «Cyta Hellas». Πρόκειται για εργαζόμενη που δούλευε στη συγκεκριμένη εταιρεία δύο χρόνια με σύμβαση ορισμένου χρόνου, αν και καλύπτει πάγιες και τακτικές ανάγκες της εταιρείας. Η εργοδοσία ανακοίνωσε ωμά στην εργαζόμενη πως δεν θα παραμείνει γιατί… θα χρειαστεί να της δοθεί άδεια εγκυμοσύνης σε λίγο και θα πρέπει ούτως η άλλως να βρεθεί άλλος υπάλληλος να την αναπληρώσει…
 • Ζήτημα μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας έθεσαν εργαζόμενοι και κλαδικό συνδικάτο στη βιομηχανία παραγωγής ανελκυστήρων «Doppler», με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο το πρωί της Παρασκευής 27 Σεπτέμβρη. “Από τύχη δεν θρηνήσαμε και άλλα θύματα, αφού η πυρκαγιά προκλήθηκε κατά την ώρα των εργασιών“, αναφέρουν στην ανακοίνωση τους.
 • Δεν έχουν τελειωμό τα εργοδοτικά εγκλήματα. Μία νέα εργοδοτική δολοφονία σημειώθηκε στην Καλαμάτα το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου. Ένας 55χρονος ελαιοχρωματιστής σκοτώθηκε στο κέντρο της πόλης όταν έπεσε από τον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας στην οποία δούλευε. Σύμφωνα με πληροφορίες από αστικά μέσα ενημέρωσης, δύο εργαζόμενοι έβαφαν σε πολυκατοικία στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου 11 στην Καλαμάτα, όταν ο ένας -αρμενικής καταγωγής- έπεσε στο κενό από τη σκαλωσιά. Πέφτοντας στο έδαφος χτύπησε πρώτα και σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο. Ο άνδρας αρχικά είχε τις αισθήσεις του, αλλά τελικά μέχρι να φθάσει στο νοσοκομείο Καλαμάτας με το ασθενοφόρο ήταν ήδη νεκρός.
 • Την ίδια ημέρα (30 Σεπτέμβρη) σε ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα, ακρωτηριάστηκε εργάτης που δούλευε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Σωληνουργεία Κορίνθου» στη Θίσβη Βοιωτίας, όταν καταπλακώθηκε από σωλήνες. Ο 28χρονος εργάτης νοσηλεύεται στην Μ.Ε.Θ. του “Αττικού” νοσοκομείου.
 • 71χρονος που εργαζόταν σε συνεργείο του δήμου Καλαμαριάς μέσω των προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας, τραυματίστηκε τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου. Μαζί με συνεργείο του δήμου πήγαν να κόψουν ένα δέντρο, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί από αυτό. Ο εργάτης νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση διασωληνωμένος στο νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”.
 • Μία ακόμα απόπειρα εργοδοτικής δολοφονίας σημειώθηκε την Τρίτη 3 Οκτώβρη στο τραμ, όπου εργάτης καταπλακώθηκε από πέτρες στην πλατεία Κόνωνος στον Πειραιά κατά την ώρα των έργων εκσκαφής, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του.
 • Σε μία άλλη απόπειρα εργοδοτικής δολοφονίας, ένας εργαζόμενος στον Ο.Τ.Ε. τραυματίστηκε σοβαρά τη Δευτέρα 2 Οκτώβρη στο Καρπενήσι, όταν έπεσε από τη σκάλα που βρισκόταν ανεβασμένος κατά τη διάρκεια εργασιών. Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη Μ.Ε.Θ. στο νοσοκομείο Λαμίας.
 • Στο πλαίσιο του “Φεστιβάλ των Κοινών” (6-9 Οκτώβρη στην Α.Σ.Κ.Τ.), η συνεταιριστική επιχείρηση ΒιοΜε μαζί με το συνεταιριστικό καφενείο “Παγκάκι” συνδιοργάνωσαν ένα εργαστήριο με θέμα “Κοινό δίκτυο αποθήκευσης και διακίνησης προϊόντων συνεργατικών εγχειρημάτων“. Η ανακοίνωση-κάλεσμα για το φεστιβάλ ανέφερε: “Η πρότασή μας είναι να επιχειρήσουμε ένα πρώτο συλλογικό χειροπιαστό βήμα: να συγκροτήσουμε ένα ευρωμεσογειακό δίκτυο διανομής προϊόντων συνεργατικών και κατειλημμένων επιχειρήσεων, που θα αποτελέσει κοινό στήριγμα και ανεξάρτητη κοινή υποδομή της συνεργατικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Ένα δίκτυο ενεργό, στα χέρια των ίδιων των συνεργατικών εγχειρημάτων, προσανατολισμένο στις ανάγκες της κοινωνίας, μπορεί να αποτελέσει μια απτή απόδειξη της ικανότητάς μας να εργαζόμαστε χωρίς αφεντικά και να δημιουργούμε άλλες οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις πέραν του καπιταλισμού“.
 • Όχι μία ούτε δύο, αλλά έντεκα απολύσεις εργαζομένων ανακοίνωσε η εταιρεία «Μόρνος» (ανήκει στον όμιλο Φιλίππου) στη Θήβα. Με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας και συγκέντρωση στο ΣΕπΕ Θήβας απάντησαν οι εργαζόμενοι, απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων. Την επαναπρόσληψη των εργαζομένων απαιτούν επίσης συνδικάτα και σωματεία.
 • Σε ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις δηλώνουν οι εργαζόμενοι στα πρώην σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» (νυν «Market In») στα Γιάννενα. Θυμίζουμε ότι τα σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» απασχολούσαν σε όλη τη βόρεια Ελλάδα πάνω από 1.400 εργαζόμενους (45 στα Γιάννενα). Όλοι οι εργαζόμενοι είναι από τον προηγούμενο Οκτώβρη σε επίσχεση, πολλοί από το Μάη του 2016, όντες ήδη τότε τέσσερις και πάνω μήνες απλήρωτοι.
 • Νέες απολύσεις από την εργοδοσία της ICAP το προηγούμενο διάστημα. Οι εργαζόμενοι των τριακοσίων ευρώ απολύθηκαν με το πρόσχημα ότι “δεν είναι παραγωγικοί”. Οι απολύσεις έχουν σαν σκοπό να τρομοκρατήσουν τους υπόλοιπους, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.
 • Συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια για τις απλήρωτες καθαρίστριες πραγματοποίησε την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου η πρωτοβουλία για τους/τις απλήρωτους-ες καθαριστές/στριες Ι.Κ.Α. Στην ανακοίνωση-κάλεσμα μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: “Έχοντας βιώσει τη συντονισμένη επίθεση από τον εργολάβο και τη διοίκηση του Ι.Κ.Α. και χωρίς να μας καλύπτει ο θεσμικός ρόλος του σωματείου, καταλάβαμε νωρίς ότι ο μόνος τρόπος για να πληρωθούμε είναι να οργανώσουμε αυτόν τον αγώνα από τα κάτω, να αντισταθούμε συλλογικά ενάντια στο αφεντικό. Έτσι, συγκροτήσαμε την πρωτοβουλία για τους/τις απλήρωτους-ες καθαριστές/στριες Ι.Κ.Α. Ένα κομμάτι αυτού του αγώνα συνέχισε να αφορά στη διεκδίκηση των δεδουλευμένων με θεσμικά μέσα (επιθεώρηση εργασίας, δικαστήρια). Θέση μας ήταν και εξακολουθεί να είναι ότι τέτοιοι θεσμοί δεν είναι προς το συμφέρον μας, όμως η προσφυγή σ’ αυτούς είναι ένας ακόμη τρόπος πίεσης προκειμένου να πληρωθούμε και, γι’ αυτό δεν μπορούμε να τους αγνοήσουμε. Γνωρίζουμε ωστόσο ότι η δύναμή μας δεν βρίσκεται ούτε στην επιθεώρηση εργασίας ούτε στα δικαστήρια. Αυτά υπάρχουν για να εξυπηρετούν τα αφεντικά. Η δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωση μεταξύ των εργαζομένων, στη συλλογική αντίσταση απέναντι στα αφεντικά. Για αυτό το λόγο παρεμβήκαμε σε χώρους εργασίας, προσεγγίσαμε εργαζομένους/ες και από άλλα Ι.Κ.Α. που δουλεύουν υπό το ίδιο καθεστώς για να τους δείξουμε ότι δεν είναι μόνες/οι απέναντι στο αφεντικό. Επίσης, οργανώσαμε μια μαζική παρέμβαση στο Ι.Κ.Α. Ζωγράφου με στόχο να πιέσουμε το Ι.Κ.Α. να κηρύξει έκπτωτο το Μουρτζή και μ’ αυτό τον τρόπο να πιέσουμε τον ίδιο με το φόβο της απώλειας της εργολαβίας. Εκεί, με την στήριξη συλλογικοτήτων και συντρόφων/φισσών αναδείξαμε τη συγκάλυψη του Μουρτζή από τη διοίκηση του Ι.Κ.Α. (το συγκεκριμένο Ι.Κ.Α. είχε “παραλείψει” να συμπεριλάβει στο φάκελο που έπρεπε να αποστείλει στα κεντρικά, ώστε να εκκινήσει η διαδικασία, το χαρτί της εργατικής διαφοράς). Φυσικά, στις παρεμβάσεις μας, διοικητικοί υπάλληλοι, ανώτερα στελέχη και »φιλόδοξοι» εργαζόμενοι συνεργάστηκαν για να μας σαμποτάρουν αλλά δυστυχώς (και) για εκείνους το θέμα δεν θα κλείσει εδώ. Μετά από επτά μήνες διεκδίκησης των δεδουλευμένων, παρέμβασης στους χώρους εργασίας, καλεσμένων παρεμβάσεων (Ι.Κ.Α. Ζωγράφου, Ομονοίας), στις 5 Οκτώβρη πάμε το αφεντικό στα δικαστήρια. Γνωρίζοντας όμως ότι αυτό που θα μας δικαιώσει είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων και η οργάνωση ενάντια στα αφεντικά“.
 • Παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την εβδομάδα 2-8 Οκτώβρη αλληλέγγυες-οι στο “Ιπποκράτειο” Ιωαννίνων για την επανασπρόληψη απολυμένης εργαζόμενης. Είχαν προηγηθεί παραστάσεις διαμαρτυρίας για το ίδιο θέμα στις 29 και 30 Σεπτέμβρη.
 • Σε φυλάκιση 42 ημερών καταδικάστηκε ο 47χρονος άνεργος Στράτος Δασκαρόλης για τη μη πληρωμή διοδίων πριν από μερικά χρόνια. Την ποινή επέβαλε το πταισματοδικείο Καλαμάτας. Να σημειωθεί ότι ο 47χρονος αρνήθηκε να πληρώσει τα πρόστιμα (2.400 ευρώ), τα έξοδα της δίκης, καθώς και τις ημέρες φυλάκισης του και οδηγήθηκε στην φυλακή. Σε ανακοίνωση της η συλλογικότητα “Ενεργοί άνεργοι” αναφέρει ανάμεσα στα άλλα: “Αυτό είναι το πρόσωπο της σύγχρονης βαρβαρότητας, του καθεστώτος της φτώχειας και της κοινωνικής εξαθλίωσης. Ο 47χρονος Σ.Δ., άνεργος, δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει τα διόδια και συνεπώς χρεώθηκε πρόστιμο, το οποίο και πάλι αδυνατούσε να αποπληρώσει. Αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε 42 μέρες φυλάκιση. Ο ίδιος πριν την καταδίκη του δήλωσε σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης την άσχημη ψυχολογική κατάσταση στην οποία τον έφερε η συγκεκριμένη περιπέτεια και ζήτησε τη στήριξη όλων μας. Οι “Ενεργοί άνεργοι” εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον συνάδελφο, καταδικάζουμε την απόφαση του δικαστηρίου και ζητάμε την άμεση απελευθέρωσή του. Να ακουστεί η φωνή μας!“.
 • 24ωρη απεργία πραγματοποίησαν την Παρασκευή 6 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι στο Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, ενάντια στις απολύσεις και την απαξίωση του ινστιτούτου την οποία μεθοδεύουν Σ.Ε.Β. και Γ.Σ.Ε.Ε. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους με νέα 48ωρη απεργία στις 11 και 12 Οκτώβρη.
 • Σε απεργία κατήλθαν την Τρίτη 3 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι στα Μ.Μ.Ε. Οι δημοσιογράφοι διαμαρτυρήθηκαν με αυτό τον τρόπο για το επαπειλούμενο λουκέτο του επικουρικού ταμείου τους Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. Με ελάχιστες εξαιρέσεις -για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα- η πλειονότητα των δημοσιογράφων, να θυμίσουμε στήριξε στα χρόνια της κρίσης -αλλά και διαχρονικά- όλα τα αντεργατικά μέτρα, ως μία συντεχνία που είναι διαπλεκόμενη με την εξουσία και τα αφεντικά.
 • Συνέχισαν και τον Σεπτέμβριο να “καλπάζουν” οι «ελαστικές» μορφές εργασίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστημικού εργαλείου «Εργάνη». Περισσότερες από τις μισές προσλήψεις εργαζομένων κατά το διάστημα από 1 ως 30 Σεπτέμβρη έγιναν με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης ή της εκ περιτροπής εργασίας, όπως αναδεικνύεται και από τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη». Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη μονιμοποίηση της τάσης των προσωρινών και «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης στην αγορά εργασίας, που για τους εργαζόμενους σημαίνει πετσοκομμένους μισθούς και εργασιακά δικαιώματα. Συγκεκριμένα, από τις 261.807 νέες προσλήψεις που έγιναν τον Σεπτέμβρη, οι 124.679 (47,62%) έγιναν με καθεστώς μερικής απασχόλησης, οι 33.282 (12,71%) με καθεστώς εκ περιτροπής απασχόλησης και μόλις οι 103.846 (39,67%) με καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Συνολικά το πρώτο εννιάμηνο (Γενάρης-Σεπτέμβρης) του 2017, από τις νέες προσλήψεις που έγιναν, μόνο το 46,5% ήταν συμβάσεις με πλήρη απασχόληση, ενώ οι «ευέλικτες» συμβάσεις ανέρχονται στο 53,5%: Το 39,8% αφορούν συμβάσεις με μερική απασχόληση και το 13,7% με εκ περιτροπής εργασία. Επιπλέον 4.806 συμβάσεις με πλήρη απασχόληση μετατράπηκαν σε μερική, ενώ ακόμα 1.840 συμβάσεις από πλήρη απασχόληση μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής εργασία με ή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου.
 • Παρατίθεται εκτενές απόσπασμα ανοικτής επιστολής από τον διεθνή γραμματέα της C.N.T. (Ισπανική Ομοσπονδία Εργατών): “Σε ορισμένα διεθνή φόρουμ, η C.N.T. κατηγορείται ότι υποτίθεται ότι παίζουμε το παιχνίδι των εθνικιστών με την έκκλησή μας για γενική απεργία. Αυτό είναι κατανοητό. Όπως είπαμε κάπου αλλού, είναι μια λεπτή γραμμή που προσπαθούμε να την περπατήσουμε εδώ και είναι φυσιολογικό να χάνονται οι αποχρώσεις της στην απόσταση (ή στη μετάφραση). Είναι επίσης δύσκολο για εμάς και υπάρχουν πολλές εσωτερικές συζητήσεις/αντιπαραθέσεις σχετικά με τη στρατηγική μας, όπως θα περιμένατε σε μια ανοιχτή και πολυφωνική οργάνωση όπως η C.N.T. Μην κάνετε κανένα λάθος, ενώ αντιτασσόμαστε σταθερά στην καταστολή από ένα όλο και πιο αυταρχικό κράτος και τους φασιστές συμμάχους του, δεν υποστηρίζουμε καθόλου την εθνικιστική ατζέντα. Όλη αυτή την εβδομάδα υπήρξαν αμέτρητες διαδηλώσεις στην Καταλονία για την υπεράσπιση του σημερινού δημοψηφίσματος, της ανεξαρτησίας, της αυτοδιάθεσης… πείτε το όπως θέλετε. Η C.N.T. δεν κάλεσε ούτε υποστήριξε καμιά από αυτές. Στην πραγματικότητα, όπου οι σύντροφοι έχουν τοπική παρουσία, είναι απασχολημένοι με το να δυσκολεύουν τους εθνικιστές, φέρνοντας στο προσκήνιο τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, υπενθυμίζοντας στους ανθρώπους ότι η κυβέρνηση της Καταλονίας ήταν πολύ πρόθυμη να εισαγάγει κοινωνικές περικοπές πριν από λίγα χρόνια, κλπ. Αυτό, στην πραγματικότητα, αναφέρεται στην έκκλησή μας για γενική απεργία, σε μια πολύ παρόμοια διατύπωση. Σε τέτοιο βαθμό που η έκκληση για απεργία δεν απευθύνεται μόνο στην Καταλονία, το μόνο μέρος όπου, για προφανείς λόγους, η απεργία θα πραγματοποιηθεί στην πραγματικότητα. Όχι, το κείμενο καθιστά απολύτως σαφές ότι απευθύνεται σε ολόκληρο το ισπανικό κράτος. Εννοείται ότι, σε αυτή την περίπτωση, για να επιτύχουμε τους στόχους μας ως τάξη, πρέπει να διαδώσουμε την αντίσταση παντού. Αυτή δεν πρέπει να είναι μια μάχη μεταξύ εθνών, αλλά μεταξύ των τάξεων. Μεταξύ ενός καταπιεστικού καθεστώτος και των φασιστών συμμάχων του (οι οποίοι είναι εξίσου μέρος του «λαού» όσο οποιοσδήποτε άλλος) και εκείνων από εμάς που αντιστέκονται υπέρ της ελευθερίας και της εξεγερμένης αξιοπρέπειας“.
 • Παρατίθεται κοινό ανακοινωθέν των C.G.T., C.N.T. και Solidaritat Obrera σχετικά με την κατάσταση στην Καταλονία και μια εξήγηση για την έκκληση για γενική απεργία στις 3 Οκτώβρη: “Οι αναρχοσυνδικαλιστές δεν είναι απλώς παρακινητές. Πρέπει να συνδυάσουμε τις στρατηγικές μας και να μην εξαρτηθούμε από τα τραγούδια των σειρήνων των συγκρούσεων που οργανώνονται από άλλους. Ως ελευθεριακοί και ενεργό μέρος των συνδικάτων, των λαϊκών και κοινωνικών κινημάτων της Καταλονίας, θα υπερασπιζόμαστε πάντα το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του λαού, ξεκινώντας από το δικό μας. Θεωρούμε ότι είναι μια βασική αρχή της συνομοσπονδίας, που επιτρέπει την ανθρώπινη συνύπαρξη σε ισότιμη βάση. Είμαστε σαφείς ότι οποιαδήποτε πλήρη χειραφέτηση θα είναι αδύνατη χωρίς πρώτα να εξαλειφθεί η οικονομική δομή που στηρίζει τον καπιταλισμό. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, οι συνθήκες διαβίωσης της εργατικής τάξης θα συνεχίσουν να συνθλίβονται από μια ισπανική και καταλανική ολιγαρχία, οι οποίες πάντοτε βγαίνουν σε πλήρη ισχύ για να επιβάλουν αντιεργατικές μεταρρυθμίσεις και περικοπές των κοινωνικών δικαιωμάτων. Η C.G.T. καταδικάζει την καταστολή του ισπανικού κράτους στον λαό της Καταλονίας επειδή αυτός επιθυμεί να ασκήσει το δικαίωμα ψήφου. Η Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας (C.G.T.), ήδη πριν από τις κατασταλτικές ενέργειες που πραγματοποίησε η ισπανική κυβέρνηση στην Καταλονία αυτή την πρώτη ημέρα του Οκτωβρίου, δήλωσε σε ένα ανακοινωθέν ότι θα υπερασπίσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των ανθρώπων σε οποιοδήποτε μέρος με τα μέσα διαθέσιμες σε αυτήν. Τα γεγονότα που βλέπουμε στις καταλανικές πόλεις από τις πρώτες πρωινές ώρες είναι τυπικά για μια δικτατορία. Οι βάρβαρες, εντελώς δυσανάλογες επιθέσεις από τις δυνάμεις και τους οργανισμούς της καταστολής κατά ενός ανυπεράσπιστου πληθυσμού που επιθυμεί να ασκήσει το δικαίωμα του εκλέγειν, αποδεικνύει για άλλη μια φορά το δικτατορικό κράτος στο οποίο οι πολίτες έχουν βυθιστεί εδώ και χρόνια και θέτει σε κίνδυνο τη συνύπαρξη, και τις βασικές ελευθερίες όλων των ανθρώπων. Η C.G.T. εκφράζει την απόλυτη απόρριψή της και εκφράζει την υποστήριξή της και την αλληλεγγύη της προς τον λαό της Καταλονίας, διότι τίποτα δεν δικαιολογεί την υπερβολική επιθετικότητα εναντίων ενός ειρηνικού πληθυσμού που υπερασπίζεται κάλπες και ψηφοδέλτια, ανεξάρτητα από τη θέση που μπορεί να έχει για την ανεξαρτησία του εδάφους αυτού“.

 

Σχετικά άρθρα

Αύξηση των λοιμωδών νοσημάτων

Super User

Πορεία στον Κάκαβο στις 26 Ιανουαρίου

Super User

Υπογραφές για την υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου, της ελευθερίας της έκφρασης, του δημόσιου χώρου, της δημιουργίας

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies